DF vil ændre valgloven inden næste valg

DF vil selv bestemme kandidaters rækkefølge på stemmesedlen og gøre op med såkaldte listestemmer.

DF's ordfører, Susanne Eilersen mener, at nogle kandidater gør »krumspring« med deres efternavn for at få en højere placering på listen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti er klar til endnu et forsøg på at ændre valgloven, skriver netmediet Altinget.

Partiet er parat med et forslag, der på to punkter skal lave om på det nuværende system. For det første skal partierne selv bestemme, i hvilken rækkefølge kandidaterne står på stemmesedlen.

Og for det andet skal det kun være de personlige stemmer, der afgør, hvem der bliver valgt.

Det vil ifølge Altinget give mulighed for at vinke farvel til traditionen med, at kandidaterne opstilles alfabetisk. Og det vil være slut med kandidater, som bliver valgt med hjælp af de såkaldte listestemmer.

DF's ordfører Susanne Eilersen mener, at nogle kandidater gør "krumspring" med deres efternavn for at få en højere placering på listen.

»Det vil også være mere demokratisk at belønne de kandidater, der har givet den en skalle i valgkampen, og som vælgerne har valgt at stemme personligt på«, siger hun til Altinget.

Forslaget er blevet fremsat tidligere. Ifølge Altinget er det sket både i 2008 og 2015 med støtte fra forskellige partier. I denne omgang er det på Folketingets dagsorden 30. april.

Venstres ordfører, Carl Holst, siger til Altinget, at Venstre endnu ikke har taget stilling til forslaget. Heller ikke Socialdemokratiet udtaler sig kategorisk for eller imod.

»Man skal tænke sig godt om, hvis man vil ind og ændre på nogle af demokratiets spilleregler«, siger Magnus Heunicke (S) til Altinget.

Da forslaget sidst var oppe at vende i foråret 2015, mente den daværende SR-regering, at det var uhensigtsmæssigt at ændre loven så tæt på et valg. Derfor blev forslaget udsat, skriver Altinget.