DF: Vi har forsømt at gøre regnskabet op for Anden Verdenkrig

Det er ved at være sidste udkald for at give de danske nazister den rettergang, de aldrig har fået, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup.

»De danske nazister kom jo hjem og påstod, at de ikke vidste, hvad der foregik, ligesom de danske IS-krigere påstår, at de heller ikke vidste, hvad de gik ind til.« siger retsordfører for DF Peter Skaarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap 70 år efter Anden Verdenkrigs afslutning er der stadig et regnskab, der ikke er gjort op.

Danske nazister, der lod sig indrullere under de nazistiske faner og kæmpede for tyskerne ved Østfronten, har aldrig fået en straf, der stod mål med deres forbrydelser, lyder det fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF).

Af samme grund har han bedt justitsminister Søren Pind (V) om at undersøge muligheden for at tage et juridisk opgør med danske nazister, der fortsat er i live i dag.

 

»Jeg betragter det som simpelt landsforræderi, det der foregik under Anden Verdenskrig. Det er ved at være sidste udkald. Skal hovedpersonerne stå til ansvar, så skal det meget snart være,« siger Peter Skaarup.

»Vi har forsømt at gøre regnskabet op,« konstaterer han.

For få måneder siden døde den danske nazist Søren Kam i sit hjem i Sydtyskland. Trods utallige forsøg lykkedes det ikke de danske myndigheder at få ham udleveret.

»Han er død nu, uden det lykkedes retsforfølge ham, og man fik aldrig svar på, hvad der var foregået,« siger Peter Skaarup og kalder det »ærgerligt«.

Forfattere og forskere har gennem tiden søgt at afdække de danske nazisters gerninger, og mange af de danske frivillige ved Østfronten er blevet interviewet om deres tid i fangelejrene. Det har dog ikke kastet de store afsløringer af sig, men Peter Skaarup har en forventning om, at det vil ændre sig, hvis de pågældende personer bliver placeret i en vidneskranke.

»Det er klart, at en forfatter kan jo spørge og undersøge og få de svar, som man kan få på frivillighedens basis. Men i samme øjeblik, at det måtte komme til et retsopgør, så er det alvor på en helt anden måde, og så vil andre argumenter og beviser komme frem,« siger Peter Skaarup.

Sigtet med opgøret er dog ikke kun bagudskuende. Peter Skaarup ser ligheder mellem de danske nazister, der kæmpede for tyskerne, og de danske statsborgere, der i disse år rejser til Syrien og Irak for at kæmpe for Islamisk Stat.

»Vi har en situation med Islamisk Stat, som vi forsøger at bekæmpe, og hvor der samtidig er danske borgere, der rejser ned og kæmper for fjenden. De danske nazister kom jo hjem og påstod, at de ikke vidste, hvad der foregik, ligesom de danske IS-krigere påstår, at de heller ikke vidste, hvad de gik ind til. Det kan være, vi kan lære lidt af historien,« siger Peter Skaarup.

Han tilføjer, at han forventer at få et svar fra justitsministeren i løbet af sommeren.