DF: »Vi er parate til at nytænke hele dagpengesystemet«

Hvis regeringen inviterer til forhandlinger om en dagpengereform, møder Dansk Folkeparti med glæde op. Partiets arbejdsmarkedsordfører tvivler dog på en reform på denne side af et valg.

Står det til Dansk Folkeparti, skal der hurtigt gennemføres en reform af dagpengesystemet.

Sådan lyder det fra arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF), som bakker op om de unavngivne topsocialdemokrater, der ifølge Berlingske ønsker en reform inden et valg.

»Vi er parate til at nytænke hele dagpengesystemet, og vi er klar til at se på alt i en forbindelse med en reform. Men regeringen har skudt det til hjørne med sin dagpengekommission. Jeg har ingen forståelse for, at det skal tage så lang tid, for det er længe siden, vi begyndte at tale om en modernisering af dagpengesystemet,« siger han.

Bent Bøgsted tvivler dog på, at toppen af Socialdemokratiet reelt tør tage hul på en dagpengereform inden næste valg, fordi regeringspartneren, de Radikale, stritter imod.

»Det kunne de lige så godt komme i gang med, men jeg tror ikke, at de tør, så uanset hvad bliver det nok skubbet. Jeg har svært ved at forestille mig en reform på denne side af et valg,« siger han.

Dansk Folkeparti har selv lagt stemmer til den nuværende reform, som blandt andet halverede den periode, en ledig kan modtage dagpenge, og som fordoblede optjeningskravet. Partiet har siden erkendt, at reformen rammer de ledige unødigt hårdt. Derfor er der stort set ingen hellige køer, hvis der skal forhandles en ny dagpengeaftale på plads, lyder det fra Bent Bøgsted.

»Der er ikke noget, der er helligt for os, hvis vi skal lave en dagpengereform, så er vi klar til at se på alt. Vi mener dog, at to år på dagpenge er ret og rimeligt, der er ingen grund til at føre den tilbage til fire år, medmindre man kan lave et konjunkturbestemt dagpengesystem, så kan perioden måske være længere i nogle perioder,« forklarer han.

Enhedslisten og SF har begge meldt sig parat til at ændre de nuværende regler, og begge partier tager forslag til et forbedret dagpengesystem med til efterårets finanslovsforhandlinger. Selvom Bent Bøgsted ikke forventer, at regeringen ønsker at indgå finanslovsaftale med Dansk Folkeparti, så vil han ikke smække døren på forhånd.

»Der er ingenting, der er normalt under den her regering, så man skal aldrig sige aldrig. Hvis vi bliver indbudt til forhandlinger, møder vi selvfølgelig op, men jeg har svært ved at se, at en reform af dagpengesystemet skal kunne være en del af finanslovsforhandlingerne. Det er ret omfattende og ikke noget, man bare lige forhandler på plads på nogle få dage,« siger han.