DF: Vejen er banet for et dansk burka-forbud

De andre politiske partier har ikke længere en undskyldning for at sige nej til et burka-forbud i Danmark, mener DF, der snart fremsætter et forslag, der skal forbyde den muslimske klædedragt.

ARKIVFOTO 2011 af afghansk kvinde i burka. Dansk Folkeparti tager efter den politiske sommerferie et forslag om et burkaforbud med i folketingssalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADEK BERRY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De grønne lamper vil være i overtal, når Dansk Folkeparti efter den politiske sommerferie tager et forslag om et burka-forbud med i folketingssalen.

Det forventer partiets integrationsordfører, Martin Henriksen (DF), efter at flere andre partier var klar til at forbyde den muslimske klædedragt, da debatten rasede i 2009.

»Både de Konservative og Socialdemokraterne, heriblandt en minister fra den nuværende regering, har sagt meget klart tidligere, at de støtter et sådant forbud, og nu får de mulighed for at trykke på ja-knapperne,« siger Martin Henriksen med henvisning til erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S), der som Socialdemokraternes politiske ordfører talte for et burka-forbud for fem år siden.

Både han og de Konservative trak støtten til burka-forbuddet, da de blev gjort opmærksomme på, at det ville være grundlovsstridigt, og at det formentlig også ville være i strid med menneskerettighederne.

Frankrigs forbud er lovligt

Men de forhindringer er ryddet af vejen, efter Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg i sidste uge gav Frankrig medhold i, at man godt kan forbyde tildækning af ansigtet i det offentlige rum. Og flere juridiske eksperter vurderede over for Berlingske Nyhedsbureau, at man i Danmark kan indføre et lignende forbud, så længe det ikke er direkte rettet mod religiøse beklædningsgenstande, da det i så fald vil være grundlovsstridigt.

»Vi har set mange andre politikere fra andre partier, som klart har sagt, at de ønsker et forbud, men at de ikke kan støtte det, fordi det strider mod menneskerettighedskonventionen. Og der ved vi nu, at det gør det ikke, så vejen bør være banet for, at vi kan gennemføre et forslag,« siger Martin Henriksen.

Både Socialdemokraterne, Venstre og de Konservative har for nylig afvist et forbud. Hvorfor tror du, at de vil stemme ja i folketingssalen?

»En ting er, når man lige svarer hurtigt, men noget andet er, når man skal stå til ansvar for den politik, som man siger til vælgerne, at man ønsker at føre,« siger integrationsordføreren.

Så du forventer, at forslaget om et forbud bliver stemt igennem?

»Ja, det forventer jeg. Ellers så bidrager det da mildest talt til befolkningens politikerlede, for så er der virkelig tale om nogle politikere, der puster sig op i pressen, men falder ned og gemmer sig bag menneskerettighedskonventionen.«

Martin Henriksen understreger, at et forbud skal signalere, at vi i Danmark ikke accepterer det menneskesyn, der ligge bag brugen af burka og niqab.

»Og hvis vi skriver det ind i lovgivningen, så vil det hjælpe på en i forvejen ikke for god integration.«