DF-vælgerne straffer Messerschmidt: Tilliden vakler

Mere end halvdelen af DF-vælgere i rundspørge svarer nej til at have fortsat tillid til DF's stemmesluger.

57 procent af DF-vælgerne i en rundspørge svarer nej til, at de fortsat har tillid til europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt (DF). Arkivfoto. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Vælgerne fælder en hård dom over Dansk Folkepartis europaparlamentariker Morten Messerschmidt efter den seneste uges afsløringer af sjusk med EU-penge.

Tilliden til politikeren, der fik mere end 460.000 personlige stemmer ved europaparlamentsvalget i 2014, vakler. Det viser en rundspørge, Voxmeter har foretaget for Ritzau blandt 544 DF-vælgere.

Til spørgsmålet om, hvorvidt de fortsat har tillid til Messerschmidt, svarer 57 procent nej, mens knap 25 procent fortsat har tillid til politikeren.

Professor Kasper Møller Hansen fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet kalder det et mærkbart resultat.

- Det viser, at rigtig mange føler sig skuffet og føler, at han er gået over stregen, siger Kasper Møller Hansen.

Flere medier har beskrevet, hvordan penge fra partialliancen Meld og EU-fonden Feld er blevet brugt i forbindelse med arrangementer, som Dansk Folkeparti har afholdt.

Det er også kommet frem, at en del af EU-støttemidlerne er blevet brugt på julekort fra Morten Messerschmidt og udgivelsen af bogen "Dagbog fra EU - om EU's spild af dine penge".

Sagerne kostede i sidste uge Morten Messerschmidt en plads i Dansk Folkepartis ledelse.

Ifølge Kasper Møller Hansen er det sandsynligt, at sagen sætter sig blivende spor i vælgeropbakningen til Dansk Folkeparti.

Samme vurdering har Rune Stubager, der er professor i Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Der er et element af dobbeltmoral i sagen. Man beskylder EU for at fråse, og så gør man det måske selv. Forskning tyder på, at dobbeltmoral og hykleri er noget, der hænger ved hos vælgerne siger han.

Målingen viser ganske vist, at sagen kun for lidt mere end 21 procent af de adspurgte DF-vælgere rykker ved opbakningen til partiet. Men det er faktisk bemærkelsesværdigt højt, mener Kasper Møller Hansen.

DF's vælgere er nemlig erfaringsmæssigt set meget trofaste over for deres parti.

- Det peger i retning af, at en femtedel af DF's vælgere overvejer noget andet. Det er noget, der virkelig er mærkbart, siger Kasper Møller Hansen.

- Det er bestemt noget, der kan få stor betydning ved et kommende folketingsvalg.

EU's antisvindelenhed, Olaf, er i øjeblikket gang med at undersøge, om alt er foregået efter bogen. Men Dansk Folkeparti har allerede besluttet at sende i alt cirka 2,5 millioner kroner tilbage til EU.

/ritzau/