DF: Tysk skal på alle elevers skema

Flere elever nøjes med kun at lære ét fremmedsprog - engelsk - i skolen. Men nu vil flere partier gøre andet fremmedsprog obligatorisk. Alle skal lære tysk, mener DF.

Berlin tiltrækker mange danskere, men det er knap så tillokkende at lære det tyske sprog, mener mange skoleelever.  AFP PHOTO / DAVID GANNON Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID GANNON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle skal lære i tysk i skolen, og det skal ske fra 6. klasse og ikke først fra 7. klasse. Sådan lyder et forslag fra Dansk Folkeparti til forhandlingerne om en ny folkeskolereform, som efter planen skal gå i gang her i efteråret.

- I et lille land som Danmark rækker det ganske enkelt ikke, at børnene kun lærer ét sprog ved siden af dansk. Målet må være, at alle foruden dansk skal beherske mindst to sprog, og her er og bliver tysk det mest nærliggende sprog, siger Alex Ahrendtsen (DF), der foreslår, at skolerne skal tilbyde fransk fra 8. klasse.

Siden 1990 har engelsk været det eneste obligatoriske fremmedsprog i folkeskolen. Cirka hver niende elev lærer kun engelsk og lærer hverken tysk eller fransk fra 7. klasse.

Facebook: Er du for eller imod at gøre tysk obligatorisk? Deltag i debatten her.

EU og Europarådet har som målsætning, at alle borgere skal have uddannelse i modersmålet og to fremmedsprog. Men det går den gale vej i Danmark, hvor stadigt flere nøjes med et enkelt fremmedsprog i skolen. For nylig viste en undersøgelse fra EU-Kommissionen, at færre danskere mener, at de kan begå sig på to fremmedsprog. Danskerne er stadig et af de mest fremmedsprogskyndige folk i Europa, men hvor det i 2005 var 66 procent, der kunne begå sig på mindst to fremmedsprog, er det i dag 58 procent.

Taler engelsk i Berlin

Alex Ahrendtsen peger på, at dansk og tysk har mange fællestræk. Mange danskere valfarter til Berlin - uden at kunne så meget som et lille »bitte«, og Tyskland er vores vigtigste handelspartner.

I 2008 viste en undersøgelse fra Dansk Industri (DI), at 20 procent af virksomhederne ville få behov for at styrke deres engelskkompetencer fremover, mens 15 procent efterlyste tyskkyndige medarbejdere.

- I et land som Tyskland rækker det langt fra altid at kunne engelsk, og erhvervslivet har gang på gang beklaget unge danskeres manglende tyskkundskaber. Tysk er ganske enkelt adgangsbilletten til en af Europas mest levende, dynamiske og spændende kulturer, siger Alex Ahrendtsen.

Politisk uenighed 

I juni sidste år anbefalede "Arbejdsgruppen for fremmedsprog" den daværende VK-regering at fremrykke engelsk til 1. klasse samt at gøre andet fremmedsprog obligatorisk fra 5. klasse. Samme anbefaling kommer fra Sproglærerforeningen, der er en paraplyorganisation for engelsk, tysk og fransklærere.

På Christiansborg er der udbredt velvilje over for at styrke fremmedsprogene, men det kan være vanskeligt at at finde fælles fodslag, når det kommer til, hvordan det skal ske. De Konservative vil gøre andet fremmedsprog obligatorisk fra 5. klasse, men vil fortsat lade det være op til eleverne at vælge mellem tysk og fransk. 

Socialdemokraterne vil gerne se på forslaget fra Dansk Folkeparti, men har mange andre intentioner med et kommende folkeskoleforlig.

- Folkeskolen er et stort indsatsområde for regeringen,og vi vil gerne satse på helhedsskoler, der kan sikre børnene mere tid på skolen. Men vi skal nøje overveje, hvor mange fag og timer vi vil putte ind i skolen. Vi vil godt være med til at se på forslaget, men det er ikke umiddelbart i den retning, vores tanker går, siger uddannelsesordfører Troels Ravn (S).

Koster 216 millioner

Regeringen har allerede meldt ud, at folkeskolereformen skal styrke elevernes kundskaber i dansk og matematik. Derudover har børne og undervisningsminister Christine Antorini (S) efterlyst fysisk aktivitet og bevægelse hver skoledag samt præsenteret »Ny Nordisk Skole«, der skal styrke samarbejdet mellem de boglige og praktiske fag.

Venstre er i tvivl, om det er en god idé at gøre tysk obligatorisk.

- Jeg er enig i alle overvejelserne om Tysklands betydning for Danmark, og hvis eleverne skal have tysk tidligere, vil faget også blive mere attraktivt på læreruddannelserne. Men jeg vil ikke på nuværende tidspunkt lægge mig fast på, at faget skal være obligatorisk, for der kan være gode pædagogiske grunde til, at nogle elever ikke skal slås med det tyske sprog, siger folkeskoleordfører Karen Ellemann (V), der også pointerer, at det er et spørgsmål om prioritering af folkeskolens ressourcer.

Facebook: Er du for eller imod at gøre tysk obligatorisk? Deltag i debatten her.

Christine Antorini har tidligere i et svar til Mai Henriksen (K) oplyst, at det vil koste 216 mio. kroner at fremrykke andet fremmedsprog fra 7. til 5. klasse, forudsat, at det fortsat er frivilligt, og at det fortsat kun er knap 90 procent af eleverne, der vælger tysk eller fransk.