DF-top: Topstyring fortsætter de næste 40 år

Dansk Folkepartis ledelse har ingen planer om at slække på topstyringen i det snart 20 år gamle parti.

Kristian Thulesen Dahl og Søren Espersen i samtale under afslutningsdebatten i Folketinget onsdag d. 29 maj 2013 på Christiansborg. (Foto: Torkil Adsersen/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Dansk Folkeparti ikke tøver med at kritisere andre personer eller organisationer, der begrænser ytringsfriheden, afviser partiet blankt at slække på den begrænsning af ytringsfriheden, som partiets top selv har indprentet hos sine egne medlemmer.

Selv om der ikke står ét ord om det i partiets vedtægter, har DF-formand Kristian Thulesen Dahl og den øvrige ledelse indført en håndfast, uskreven regel: Man må ikke kritisere partiet og slet ikke partiledelsen i offentligheden. Kritik skal holdes bag lukkede døre. Følger man ikke den regel, er man ikke velkommen i Dansk Folkeparti.

Og sådan vil det blive ved med at være, fortæller DF-næstformand Søren Espersen.

»Det slækker vi ikke på det her. Vi vil ikke have interne skænderier i offentligheden. Det vil vi simpelthen ikke acceptere. Det fortsætter også de næste 20 år og de næste 20 år igen. Det er et godt princip,« siger Søren Espersen.

Han sammenligner det med forholdene for ansatte i private virksomheder eller soldater i det danske forsvar.

»En soldat, der melder sig til Jægerkorpset, har nogle begrænsninger af sin ytringsfrihed. Han kan ikke fortælle, hvad der sker. Gør han det, overtræder han nogle regler. Ellers kunne han bare lade være med at gå ind i Jægerkorpset,« siger Søren Espersen.

Man kan det ikke virke en smule dobbeltmoralsk, at I vil være ytringsfrihedens store bannerfører, men samtidig har nogle meget stramme regler om, hvad man må sige udadtil?

»Overhovedet ikke. En mand, der melder sig ind i en håndboldklub og så vil spille fodbold. Det duer ikke. Der er man sammen om et projekt. Det giver ikke nogen ret til, at offentligheden skal indvis i interne diskussioner,« siger han.

Som DF-medlem må man ikke kritisere partiet i offentligheden. Er det ikke at begrænse medlemmernes ytringsfrihed?

»Så kan de bare melde sig ud. Det er også ytringsfrihed. Det er ikke på den måde, jeg synes, man skal anskue det her. Man skal sige: Her har vi en forening. Vi har nogle fælles mål, som vi gerne nå frem til. Der vil vi gerne have ordentlige og redelige medlemmer,« siger Søren Espersen.

Derfor screener DF-ledelsen også alle personer, der ønsker at blive menigt medlem af Dansk Folkeparti. En lille gruppe af DF-ansatte er sat til at tjekke nye medlemmers gamle læserbreve og deres aktivitet på Facebook og andre sociale medier.

Hvis et nyt medlem tidligere har været kritisk overfor Dansk Folkeparti, kan personen risikere at blive afvist af partitoppen. Det sker mindst én gang om måneden, at en person bliver afvist efter at have betalt sit første kontingent.

»Det er for at undgå vrøvl. Pia sagde engang, at Dansk Folkeparti skulle være et parti, der var svært at komme ind i og let at komme ud af. Det, synes jeg, var ganske udmærket svaret. Vi har nogle folk til at gå det igennem. Vi får masser af ansøgninger om medlemskab i øjeblikket. Det er faktisk et stort arbejde. Vi får nok 70-80 nye medlemmer hver uge,« siger Søren Espersen og fortsætter:

»Det er meget, meget  nemmere at gøre det på den måde. Vi har vores fulde ret til at afvise enhver ansøgning om medlemskab uden at begrunde det. Det er os selv, der bestemmer, hvem der skal være medlem af vores forening. Og hvis vi på forhånd kan se, at det er noget, der kan skabe problemer, hvorfor Søren skulle vi så have al den ulejlighed med?« siger DF-næstformanden.