DF-top tager kraftig afstand fra egen MFer

Folketingsmedlem banket på plads af topledelsen: Det er alligevel ikke Dansk Folkepartis holdning, at svenskerne må forvente afbrænding af flygtningeboliger.

Det er langt fra Dansk Folkepartis officielle holdning, at man kunne »forvente« de afbrændinger af boliger, der huser asylansøgere, som Sverige har været vidne til den seneste tid, siger DF-top. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er langt fra Dansk Folkepartis officielle holdning, at man kunne »forvente« afbrændinger af boliger, der huser asylansøgere, som Sverige har været vidne til den seneste tid.

Det slår partiets partisekretær, Poul Lindholm Nielsen, fast med syvtommersøm over for politiko.dk, efter at partiets folketingsmedlem Dorthe Ullemose ellers i går i et læserbrev i Fyns Amts Avis ellers skrev, at afbrændingerne netop var »forventelige«.

»På et tidspunkt får folk nok. Især hvis man ikke bliver lyttet til. Og så udfører man handlinger, som man egentlig ikke har lyst til at gøre. Det er det, vi ser med afbrændingerne i Sverige lige nu. Man bliver desperat på et tidspunkt. Det må man forvente, når man ikke lytter,« sagde Dorthe Ullemose i går til politiko.dk.

Men Dorthe Ullemose er galt afmarcheret og udtaler sig ikke på partiets vegne, understreger Poul Lindholm Nielsen.

»Det er selvfølgelig ikke forventeligt. Sådan noget skal man ikke gå rundt og forvente,« siger Poul Lindholm Nielsen til politiko.dk og fortsætter:

»Vi tager selvfølgelig afstand fra enhver voldshandling - uanset hvor det foregår. Og selvfølgelig er der ikke nogen, der skal brænde boliger af - hvad enten det er flygtningeboliger eller andre. Selvfølgelig skal man ikke det.«

»Det er ikke samfundets skyld«

Dorthe Ullemose understregede i går over for politiko.dk, at afbrændingerne af boliger, hvor der bor asylansøgere, ikke er acceptable. Hun sammenlignede afbrændingerne med, når børn slår andre børn, efter de er blevet mobbet.

»Det er jo aldrig okay at slå. Aldrig. Men der er jo en årsag til, at man slår. Det må man forvente, hvis man mobber,« sagde hun i går.

Men det har Dorthe Ullemose misforstået, understreger Poul Lindholm Nielsen. Afbrændinger af boliger eller andre voldshandlinger er aldrig forventelige.

»Man skal ikke forvente, det sker. Og der er heller ikke nogen undskyldninger for det. Det er kun gerningsmanden eller gerningsmændene, der er skyld i det. Det er ikke samfundets skyld. Man skal forvente, at det ikke sker. Og man skal tage afstand fra det, hvis det sker,« siger han.

Skaarup: Hun har selv set behov for opklaring på FB

Poul Lindholm Nielsen siger til politiko.dk, at Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup, der i givet fald skal beslutte, om det skal have konsekvenser for Dorthe Ullemose.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Peter Skaarup, men BT siger han, at Dorthe Ullemose har udtrykt sig på en uheldig måde:

»Debatindlægget var skrevet på en måde, så politiske modstandere kunne skyde hende i skoene at hun sympatiserer med afbrændingerne. Jeg har drøftet det med hende, og hun har selv set et behov for, at få det klarlagt i en opdatering på Facebook,« siger Peter Skaarup.

Men han understreger, at situationen i Sverige er uholdbar.

»Når det er sagt, så er der jo i Sverige en situation, hvor flygtningestrømmen er ude af kontrol, og hvor et parti, der repræsenterer en stor del af befolkningen, helt udelukkes fra politiske aftaler. Det er en farlig situation for et land,« siger han.