DF-top om Løkkes forklaringer i fiskerisag: »Det kan godt se lidt underligt ud«

Dansk Folkeparti vil høre statsminister Lars Løkke Rasmussens forklaring på sin relation til en vestjysk storfisker, før støttepartiet fælder dom.

Foto: Bax Lindhardt

Jo, det kan godt se lidt underligt ud.

Nej, der er ikke grund til at rasle med sablen. Endnu.

Mens Dansk Folkepartis fiskerordfører, Ib Poulsen, ikke har sparet på kritikken af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), forholder DF-toppen sig indtil videre i ro i sagen om statsministerens relation til den vestjyske storfisker John-Anker Hametner Larsen.

Gruppeformand Peter Skaarup (DF) er således tilbageholdende med at kommentere den aktuelle sag, statsministeren er havnet i. Han afventer et kommende samråd, hvor Løkke er blevet bedt om at forklare sig.

»Det kan godt se lidt underligt ud, men der behøver ikke nødvendigvis være noget politik i det. Vi vil se, hvad der kommer ud af samrådet, men det er ikke sådan, at der nødvendigvis er en sammenhæng mellem det, vi har kunnet læse om sagen, og det politiske,« siger Peter Skaarup.

Ekstra Bladet har på det seneste måned afdækket, hvordan Løkke gratis lånte Hametner Larsens hus i Skagen under et sommerferieophold i 2016. Det er blevet kritiseret fra flere sider, fordi der politisk samtidig blev arbejdet på at stramme reglerne for storfiskere og de såkaldte kvotekonger, der sætter sig på en stor andel af fiskekvoterne.

Til Ekstra Bladet har Løkke oplyst, at han fik opholdet som gave af Hametner Larsen til sin 50-års-fødselsdag tilbage i 2014 – altså inden han blev statsminister – og at han først havde mulighed for at indløse gaven to år senere.

»Helt ubekendt med de kvotekonger er han ikke«

Professor i forvaltningsret ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen forklarede mandag til Berlingske, at Løkke ifølge ham har givet forkerte oplysninger til Folketinget under et samråd i november sidste år, hvor Løkke blev spurgt ind til sin relation til de såkaldte kvotekonger.

Løkke forklarede, at han havde mødt »en bestemt fisker ovre i Thyborøn« til et velgørenhedsarrangement, men:

»Jeg har ikke nogen relation, der på nogen måder skulle være styrende i forhold til, hvad jeg går og tænker.«

På samrådet nævnte statsministeren ikke, at han havde lånt John-Anker Hametner Larsens hus, eller at han – som Ekstra Bladet onsdag har beskrevet – var gæst ved storfiskerens firmafest i marts sidste år.

Til Berlingske sagde Jørgen Albæk Jensen:

»Han sidder notorisk på det samråd og giver indtryk af, at det er helt i skoven, at han skulle have haft noget med ham (John-Anker Hametner Larsen, red.) at gøre. Og så viser det sig efterfølgende, at han faktisk har fået en gave til en værdi af 10.000 kroner af ham.«

»Så helt ubekendt med de kvotekonger er han ikke, og så er det vildledning og en overtrædelse af ministeransvarsloven om at give fyldestgørende oplysninger,« forklarede Jørgen Albæk Jensen.

Peter Skaarup vil ikke gå lige så langt som juraprofessoren.

»Det er så hans mening. Jeg synes, det er svært at bedømme fra vores side, før vi ved, hvad der kommer ud af det nye samråd,« siger han.

Løkke: »Jeg står ved den måde, jeg lever mit liv på«

DF-fiskeriordfører Ib Poulsen, der i marts sidste år havde et opgør om de såkaldte kvotekonger med daværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), sagde onsdag til Ekstra Bladet:

»Jeg mener ikke, at Lars Løkke har givet fyldestgørende oplysninger om sit forhold til kvotekongerne på samrådet.«

I modsætning til sin fiskeriordfører vil Peter Skaarup se tiden an. Han har ikke selv set Løkkes forklaring på samrådet i november, men har fulgt dækningen.

»Jeg har kunnet læse, hvordan det er blevet sagt, at der ikke har været noget kontakt eller kendskab, og det er der så alligevel. Det er de forklaringer, der kan se lidt underlige ud. Men der kan være nogle ting, vi ikke ved, og det skal statsministeren have lov til at svare på,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen meddelte tirsdag aften i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, at han agter at stille op til det nye samråd og svare på spørgsmål.

Ifølge Ritzau oplyser Løkke i forbindelse med brevet, at han er parat til at svare på spørgsmål om sit forhold til de såkaldte kvotekonger,  men han ønsker ikke at svare på spørgsmål om gaver, da det ifølge Løkke hører ind under »private forhold«.

Jyllands-Posten fangede Lars Løkke Rasmussen efter et møde i Europarådet i den franske by Strasbourg onsdag eftermiddag, og her afviste statsministeren at svare på konkrete spørgsmål om sagen.

Han henviste i stedet til det kommende samråd, som finder sted onsdag i næste uge.

Direkte adspurgt, om der er noget i sagen, han fortryder, svarer Lars Løkke Rasmussen ifølge Jyllands-Posten:

»Jeg står ved den måde, jeg lever mit liv på. Og de spørgsmål, der i øvrigt relaterer sig til det, det er der et udvalg, der har ønsket at se mig i samråd omkring, og det møder jeg hjertens gerne op til.«