DF til »frække« LA: I har stjålet vores idé

LA har tyvstjålet et forslag om et skatteråd og kaldt det for deres eget, mener DF, som kalder det frækt. »Jeg har ikke lånt nogen partiers idé,« lyder det på DF-beskyldningen fra LAs Merete Riisager.

Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydkjær, beskylder Liberal Alliance for at have hapset deres idé om at oprette et Skattelovråd. LAs skatteordfører, Merete Riisager, afviser at have »lånt« ideen. Fold sammen
Læs mere

Skattelovråd.

Ikke det mest sexede ord, indrømmet. Men ikke desto mindre er det omdrejningspunktet i en diskussion om frækhed og hapserier mellem to blå skatteordførere.

For hvis idé var det egentlig lige at oprette et uafhængigt Skattelovråd, der skal gå den nuværende skattelovgivning efter i sømmene?

Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær blev i hvert fald noget overrasket, da Politiko.dk i fredags skrev, at Liberal Alliance ville oprette et sådan skatteråd. For ifølge DF-ordføreren er det Dansk Folkepartis idé.

Og han fløj derfor straks til tasterne, efter han havde læst artiklen og skrev til Politiko.dk, at det var »frækt af LA« at præsentere det som en ny idé, når Dansk Folkeparti »allerede bragte det på banen« i starten af februar i et møde mellem skatteordførerne fra blå blok.

Politiko.dk har sat sig for at finde hoved og hale i sagen. Og derfor har vi ringet til skatteordfører for DF, Dennis Flydtkjær, og hans ditto i LA, Merete Riisager.

LA sælger ideen »lige før målstregen«

I fredags meldte Liberal Alliance ud, at der er behov for et uafhængigt organ på skatteområdet, der kan bidrage med »et højere sagligt niveau«, når skattelove skal udformes. For politikerne, der vedtager love på skatteområdet, har ofte svært ved at forudse, hvilke konsekvenser lovgivningen får, mener partiet.

Men den idé, synes de hos Dansk Folkeparti, er tyvstjålet fra dem. For de fremlagde allerede i februar et forslag om at oprette et såkaldt Skattelovråd.

»Det er underligt, at ét parti går ud og siger lige før målstregen, at det var deres idé. Når det sådan set var noget, der har været på bordet hele tiden,« siger Dennis Flydtkjær, der heller ikke husker, at Liberal Alliance har udvist særlig stor interesse for idéen, før de nu selv gik ud med forslaget i fredags.

Siden starten af februar er skatteordførerne i blå blok jævnligt mødtes for at diskutere retssikkerhed på skatteområdet.

DF: »Vi sænker bilafgifterne«

»Kunne du forestille dig en finanslovsforhandling, hvor Dansk Folkeparti lige før forhandlingerne går ud og siger: Vi har en helt ny idé, som er at sænke bilafgifterne fra 180 til 150 procent,« spørger Dennis Flydtkjær og svarer selv på sit spørgsmål:

»Det er jo åbenlyst for de fleste, at det ikke er Dansk Folkeparti, der har det med til bordet. Men derimod Liberal Alliance. Og jeg har ikke nogen problemer med, at vi sætter bilafgifterne ned. Men det afsporer jo fuldstændig forhandlingerne, hvis man pludselig går ud og siger noget, som man ikke har nævnt ved forhandlingerne før,« siger Dennis Flydtkjær, der i fremtiden ikke føler sig sikker på, om LA snupper nogle af DFs forslag igen.

I fredags var skatteordførerne igen samlet sammen med skatteminister Karsten Lauritzen i Skatteministeret, hvor retssikkerheden på skatteområdet igen blev diskuteret. Dennis Flydtkjær blev først bekendt med efter mødet, at LA havde fremlagt ideen om et Skattelovråd for offentligheden.

Han er dog glad for, at idéen vækker begejstring hos de andre blå partier, men han så gerne, at de fire partier i samlet flok kunne have præsenteret forslaget.

»Det er sådan set positivt nok, men man behøver jo ikke at gå ud med, at det her er en helt ny idé, som man lige er kommet på. For det har sådan set været på forhandlingsbordet siden februar. Og det er lidt spøjst - for så er det jo ikke helt nyt, vel,« siger Dennis Flydtkjær.

LA giver svar på tiltale

Efter at have skitseret Dennis Flydtkjærs udlægning af sagen, har vi ringet til LAs skatteordfører, Merete Riisager, som vi bad forholde sig til, hvordan hun var kommet på idéen med et Skattelovråd.

»Det er egentlig flere forskellige interessenter, som har kontaktet mig. Det er både tidligere og nuværende embedsmænd og skatteadvokater, der har bragt det her på banen. Så det er forskellige personer og arenaer, der har bragt det på banen. Men det er ikke mit indtryk, at det kun er Liberal Alliance, der har gået og overvejet det her,« siger hun.

Dennis Flydtkjær mener, at jeres forslag om et Skattelovråd var et forslag, de allerede kom med i starten af februar? Er det et forslag, I har lånt fra DF?

»Nej. Som sagt så tror jeg, at nogle af de her interessenter, som vi har talt med, også har talt med mange af de andre. Jeg har sådan set bare redegjort for, hvad Liberal Alliances holdning er. Og derfor kan der jo sagtens være andre partier, der har samme holdning«.

Han siger, at DF på et møde i februar allerede havde det med som et punkt, at der skulle oprettes et Skattelovråd? Kan du huske, at de havde det?

»Ja, det kan jeg sagtens huske. Der talte vi åbent om det. Og der var interesse for det. Men som sagt, så har jeg bare redegjort for, hvad der er Liberal Alliances holdning. Og så er det jo DFs opgave at redegøre for deres. Og det er der ikke nogen grund til at skændes om. Hvis der er en bred enighed om, at det kunne være en god idé. Så er det jo rigtig godt. For så kan vi jo få sådan et Skattelovråd. For mig at se er det sund fornuft«.

Dennis Flydtkjær sagde også, at det ikke var noget I dengang reagerede på og sagde, at det var en rigtig god idé. Så han synes, at det er lidt frækt, at I præsenterede det som en ny LA-idé i fredags. Hvad siger du til det?

»Jeg har ingen intentioner om at træde nogen over tæerne. Jeg fremfører bare det, der er Liberal Alliances politik. Og så synes jeg, at det her er sund fornuft«.

Hvorfor gik I ud med den her idé i fredags?

»Nogle gange fortæller man om ideer, når man har muligheden for det. Og som sagt, så synes jeg ikke, at der er så meget i det. Vi er kun optaget af at få vedtaget noget, der er fornuftigt. Og det synes vi, at det her er. Og hvis DF gerne vil sige, at det er deres - så er det okay for mig. Det er fint. Jeg synes jo, at det her er sund fornuft, så det er sådan set det, der er vigtigst her,« siger Merete Riisager og fortsætter:

»Jeg har ikke haft intentioner om at være fræk. Jeg har haft en intention om at redegøre for, hvad der er Liberal Alliances politik, og det som jeg synes er fornuftigt. Og det er det, der er min opgave som ordfører. Og så er den ikke så meget længere«.

Låner I tit andre politiske partiers ideer og gør dem til jeres egne?

»Jeg har ikke lånt nogen partiers idé. Jeg har snakket med nogle interessenter, som har foreslået det her. Og så er det blevet vedtaget i gruppen. Og så er det vores politik. Så det er ikke noget, jeg har lånt fra de andre partier,« siger Merete Riisager og konstaterer endnu engang, at:

»Vi har ikke haft nogen intention om at være frække«.