DF tager et skridt mod magten

Holder Dansk Folkeparti styrken efter næste valg, vil partiet i en borgerlig regering, fastslår formand Kristian Thulesen Dahl. Statsministeren kalder det positivt, at DF er klar til at tage ansvar.

Årets folkemøde på Bornholm bød nok på masser af regn og nogen sol, men også på en Kristian Thulesen Dahl, der bebudede, at Dansk Folkeparti nu er klar til at tage et regeringsansvar. (Foto: Asger Ladefoged) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udsigten til en regering med Dansk Folkeparti er rykket ét skridt nærmere.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl fastslog lørdag i sin tale på Folkemødet på Bornholm, at det nu er et mål for det største parti i den borgerlige blok at få regeringsmagten. Meldingen kom på etårsdagen for folketingsvalget, hvor omkring hver femte dansker stemte på partiet, der gik frem fra 22 til 37 mandater.

»Jeg har gjort det klart, at hvis vi kan bevare en tilslutning på det niveau, som vi har nu, og vi er en del af et flertal på Christiansborg efter næste valg, så er det naturligt, at vi veksler vores store opbakning til også at være en del af en regering,« uddyber DF-formanden over for Berlingske.

Hvis magtpositionen cementeres ved næste folketingsvalg, vil DF ifølge Kristian Thulesen Dahl også have musklerne til at gennemtrumfe et regeringsgrundlag, hvor Venstre vil være nødt til at give partiet indrømmelser på dets kardinalpunkter: indvandring, velfærd og skeptisk EU-politik.

Thulesen Dahl kalder det »mest naturligt«, at Dansk Folkeparti og Venstre danner regering, og han har ingen problemer med, at Lars Løkke Rasmussen (V) fortsætter som statsminister.

Direkte adspurgt om Kristian Thulesen Dahl selv vil være statsminister, hvis DF også ved næste folketingsvalg får flere mandater end Venstre, afviser han at gå ind i en diskussion om bestemte ministerposter.

Der er dog også et parlamentarisk grundlag at tage hensyn til, og eksempelvis har Liberal Alliance gjort det klart, at partiet betinger sig skattelettelser for at støtte en borgerlig regering. Spørgsmålet er så, om Dansk Folkeparti er villig til at honorere det krav.

»Vi kommer ikke med et udgangspunkt om, at nu sænker vi topskatten for at få lov til at gå i regering. Vi taler om at gå i regering for at få vores politik gennemført,« siger Thulesen Dahl og fortsætter:

»Og nu ved danskerne i hvert fald, at hvis de fortsat støtter Dansk Folkeparti på det niveau, som de gjorde sidst, og vi fortsat indgår i et flertal, så er vores målsætning, at vi naturligt indgår i et regeringssamarbejde.«

I 00erne syntes det næsten naturgivent, at Dansk Folkeparti altid ville pege på Venstres formand som statsminister, da partiet gennem ti år udgjorde det sikre, parlamentariske grundlag for VK-regeringen.

Men når man spørger ledende DFere i dag, lyder meldingen, at det »ikke er aktuelt« at pege på en statsministerkandidat på nuværende tidspunkt. Kristian Thulesen Dahl siger da heller ikke entydigt, at Lars Løkke Rasmussen partout skal være det borgerlige Danmarks statsminister.

Løkke: En positiv melding

Kort efter Thulesen Dahl holdt tale på Folkemødets hovedscene, inviterede Venstre på lagkage og fællessang i den have i centrum af Allinge, der er partiets faste tilholdssted under det årlige møde.

Efter fejringen af regeringens fødselsdag stillede Lars Løkke Rasmussen op til en kort interviewseance, hvor han betegnede Kristian Thulesen Dahls regeringsambitioner som »en positiv melding«.

»Jeg hilser det velkommen, hver gang der er nogen, der melder sig på det, man kunne kalde ansvarets banehalvdel,« lød det fra statsministeren.

Han understregede samtidig, at der er lang tid til næste valg, og at han regner med, at DF i den mellemliggende periode »ønsker at tage ansvar på sig«.

»Det har Dansk Folkeparti allerede gjort mange gange, det første år regeringen har været regering, og nu kommer der altså et efterår, hvor der skal træffes nogle vigtige beslutninger, som jo også er forudsætningen for, at regeringen har noget at være regering med efter næste folketingsvalg,« sagde Lars Løkke Rasmussen med henvisning til de store temaer som skattelettelser og 2025-plan, der skal forhandles om efter sommerferien.

Venstre endte efter folketingsvalget for et år siden som bekendt med at gå alene i regering, idet ingen af de tre støttepartier følte, at partiet var parat til at give dem tilstrækkeligt med indrømmelser. Statsministeren kalder i dag tiden omkring regeringsdannelsen en »lidt barok situation«:

»Så det er positivt, at der et stort parti, der siger, at de godt kan se sig selv som et regeringsansvarligt parti. Om det så kan lade sig gøre til den tid, det beror jo først og fremmest på, at vi vinder næste folketingsvalg.«

Pape: Naturligt, at DF vil i regering

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, betegner det som »naturligt«, at et parti af Dansk Folkepartis størrelse går i regering.

»Det, synes jeg da, er positivt, og vi vil gerne være parlamentarisk grundlag for en VO-regering, ligesom vi er det for en V-regering nu. Det, der afgør det for os, er den politik, der skal føres, og det vil vi selvfølgelig gøre noget for at søge indflydelse på,« siger han.

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, har flere gange argumenteret for, at det borgerlige projekt er i knæ. Og at Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative bør gå i regering sammen for at skabe større økonomisk vækst. Det mener LA-lederen fortsat.

»Jeg tror, det er nemmest og bedst, at der er en flertalsregering. Det er min konklusion på det, vi har oplevet indtil nu,« siger Anders Samuelsen til Politiken.