DF står til triumf - S går tilbage

Dansk Folkeparti holder fast i førertrøjen til europaparlamentsvalget, mens Socialdemokraterne mister vælgeropbakning, viser en ny Gallup-måling foretaget for Berlingske, der også røber et forsigtigt ja til EU-patentdomstolen.

Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti tjekker valgresultater fra kommunalvalget tirsdag d. 19 november 2013 på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med blot 15 dage til europaparlaments­valget holder Dansk Folkeparti med Morten Messerschmidt i spidsen sikkert fast i førstepladsen i kampen om danskernes stemmer.

En ny meningsmåling foretaget af Gallup for Berlingske viser, at Dansk Folkeparti står til at blive Danmarks klart største parti ved det kommende valg til Europa-Parlamentet med 27 procent af danskernes stemmer.

Samtidig går Danmarks statsministerparti tilbage. 17 procent af vælgerne vil i øjeblikket sætte deres kryds ved Social­demokraterne, der i sidste uge havde 20 procents opbakning i befolkningen.Spidskandidat for Socialdemokraterne Jeppe Kofod lader sig dog ikke kue af partiets­ tilbagegang.

»Målingerne svinger meget i øjeblikket. En rigtig stor del af danskerne har endnu ikke besluttet sig endnu, og vi er optimistiske. Når vi får præsenteret vores politik – og det gør vi hele tiden frem til valget – vil jeg håbe på, at vi får et godt resultat,« siger han.

At målingerne svinger er Dansk Folkepartis spidskandidat, Morten Messerschmidt, enig i. Han er desuden »glad og ydmyg« over den danske opbakning.

»Jeg oplever en stigende bekymring for, hvad EU udvikler sig til. Særligt illustreret i debatten om, hvorvidt EU skal bestemme over vores velfærdsydelser. Det er en øjen­åbner for mange danskere. Jeg sætter min lid til vælgerne – ikke til målinger,« siger han.Selv om hele 33 procent af danskerne fortsat er i tvivl om, hvem de vil stemme på, tegner der sig et klart billede af partiernes succes hos danskerne, mener Kasper Møller Hansen, valgforsker og lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet­. Og spidskandidat Jeppe Kofod sakker bagud.

»Morten Messerschmidt er ham, som flest kan identificere sig med og et kæmpe trækplaster for Dansk Folkeparti. Der er ikke nogen positiv direkte effekt af personen Jeppe Kofod. Han får færre stemmer end partiet som sådan, hvilket er lige modsat hos Dansk Folkeparti,« siger han.

For mens Gallup-målingen viser, at 21 procent af danskerne føler, at Morten ­Messerschmidt kan repræsentere dem bedst i Europa-Parlamentet, mener kun otte procent, at det er tilfældet ved Jeppe Kofod.

»Personeffekten spiller en meget stor rolle. Socialdemokraterne ser ud til at få et meget, meget skidt valg, også fordi de ikke har en spidskandidat, der kan matche den direkte konkurrence, de er oppe i mod – altså Morten Messerschmidt,« siger Kasper Møller.

Tyder på ja til patentdomstolen

Udover valget til Europa-Parlamentet skal danskerne den 25. maj stemme om at blive en del af den europæiske patentdomstol, og i Gallup-målingen tegner sig et flertal.

55 procent af de adspurgte vil stemme ja eller hælder til at stemme ja, mens 31 procent vil stemme nej eller hælder til at stemme nej. Men selv om målingen hælder til EU-patentets tilhængeres fordel med samme procenter, som målingen i sidste uge gjorde det, skal de ikke glæde sig for tidligt, mener EU-ekspert og leder af Center­ for Europæisk Politik ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, Marlene­ Wind.

»Man kan ikke udlede, at den er hjemme på det her grundlag. Der skal kun være 30 procents nej for, at det bliver afvist, så det ser bekymrende ud. Målingen er et udtryk for, at befolkningen bestemt ikke er overbevist. Nej-procenten skal ned – i hvert fald med 10 procent – før man kan slappe lidt af, og det er mange stemmer at flytte,« siger hun.

Lovforslaget om en fælles patentdomstol opretholdes, med mindre et flertal af de i afstemningen deltagende vælgere stemmer nej. Dette flertal skal udgøre mindst 30 procent af samtlige stemme­berettigede.

Selv om erhvervslivet i den seneste tid har ført kampagne for, at befolkningen skal stemme ja til EU-patentet, mener Marlene Wind ikke, at det har sat sit aftryk hos befolkningen endnu. Det er stadig svært for danskerne at gennemskue, hvad det hele egentlig handler om, og at danskerne bliver spurgt skaber kun ekstra forvirring.

»Alene det, at man bliver spurgt, gør, at nogle tænker, at der er lusk. Folk bliver i tvivl om, hvad der reelt gemmer sig bag spørgsmålet. Danskerne ved, hvad de har, men ved ikke, hvad de får. Nej er også en måde at udtrykke sin EU-skepsis. Selv om danskerne ikke vil ud af EU, er de meget skeptiske, og hvornår har man sidst haft chancen for at sige nej til noget?,« siger Marlene Wind.