DF står fast på vækst i det offentlige

Selv om et flertal af Dansk Folkepartis vælgere mener, at der kan ske besparelser i den offentlige sektor, går partiet fortsat ind for en vækst i de offentlige udgifter.

Læs mere
Fold sammen

To ud af tre af Dansk Folkepartis vælgere mener, at der kan spares i den offentlige sektor, uden at det går udover servicen til borgerne. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

Meldingen får dog ikke partiet til at fravige kravet om, at det offentlige skal vokse med 0,8 procent årligt.

»Vi fastholder kravet om, at vi skal holde fast i det velfærdssamfund, som vi kender, med fri adgang til sundhed, folkeskole og uddannelse. Vi ønsker ikke brugerbetaling. De ældre, som der bliver flere af, skal have en værdig ældrepleje,« siger finansordfører René Christensen (DF).

»De 0,8 procent, som vi ønsker i offentlig vækst, er ikke fordi, der skal være guldvandhaner, men fordi at vi glæder os over, at personer med en kræftsygdom kan leve længere. Og det vil vi gerne finansiere,« siger han.

Mens partiet vil bruge flere penge på velfærd, er man klar til at svinge sparekniven over blandt andet udviklingsbistanden og udgifterne til integration.

»Jeg tror, der er rigtig mange DF-vælgere, der tænker, »skal vi virkelig være det land i verden, der bruger mest på udviklingsbistand«, hvor vi bruger over 17 milliarder kroner om året. Skal vi være det land i verden, der har så lempelig adgang for asylansøgere, at vi nu skal bruge over fire milliarder kroner ekstra om året på at føre integration. Der tror jeg, at rigtig mange DF-vælgere siger, at vi godt kunne kigge på at gøre det på en bedre måde,« siger René Christensen.

Spørgsmål: Er du overrasket over, at så mange af jeres vælgere er klar til at se på besparelser i det offentlige?

»De fleste vil være enige i, at vi - hvis det er muligt - skal gøre det bedre og billigere. Der, hvor der kommer politik ind i det, er, hvordan vi skal så skal bruge provenuet. Og der er der ikke noget ændret i vores politik,« siger René Christensen.