DF står fast på afstemning om bankunion

Dansk Folkeparti ønsker fortsat en folkeafstemning, hvis Danmark skal gå ind i den europæiske bankunion.

Dansk Folkeparti ønsker fortsat en folkeafstemning, hvis Danmark skal gå ind i den europæiske bankunion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er fortsat et klokkeklart krav fra Dansk Folkeparti, at danskerne skal til stemmeurnerne, hvis vi skal overveje at træde ind i den europæisk bankunion.

Det slår retsordfører Peter Skaarup (SF) fast.

»Vi mener fortsat, det vil være godt, at man spørger borgerne, om vi skal være med i bankunionen, hvis det kommer dertil,« siger han.

Den afgående regering meldte i april ud, at man ønskede at tilslutte sig bankunionen på baggrund af en analyse af de juridiske og økonomiske aspekter ved en tilslutning.

Analysen viste samtidig, at der ikke skal en folkeafstemning til, da der ikke er tale om suverænitetsafgivelse.

Dansk Folkeparti stillede sig allerede dengang på bagbenene over planerne. Og partiet har yderligere i fællesskab med Liberal Alliance og Enhedslisten under valgkampen lovet at samarbejde om at gennemtvinge folkeafstemninger om større politiske beslutninger såsom bankunionen, hvis det lykkes partierne at samle mindst 60 mandater til sammen.

Med 60 mandater kan partierne nemlig med Grundloven i hånden kræve, at et lovforslag skal sendes til folkeafstemning – også selv om et flertal i Folketinget mener det modsatte.

»Bankunionen kan blive dyr for de danske skatteborgere, hvis vi skal betale for krakkede sydeuropæiske banker. I øjeblikket har vi en kritisk situation i Grækenland, der kan medføre krakkede banker, så der er god grund til, man er påpasselig med at stille danske skatteborgeres penge på spil i en sammenhæng som det her,« siger Peter Skaarup.

Spørgsmålet er dog ikke med i de nuværende forhandlinger om et nyt regeringsgrundlag, som Lars Løkke Rasmussen (V) står i spidsen for.

»Det er ikke noget, der har været oppe og vende, og det kommer det formentligt heller ikke. Men situationen er, at vi mener det samme nu, som før valget. Vi er modstandere af, at Danmark kommer med, og bliver det foreslået, så synes vi, man skal spørge danskerne, om de synes, det er en god idé,« siger Peter Skaarup.