DF: Slut med at betale til GGGI

En ny rapport rejser tvivl om det fornuftige i at støtte klimaorganisationen GGGI. Dansk Folkeparti vil sætte en stopper for det danske bidrag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den ombruste klimaorganisation GGGI – Global Green Growth Insitute – skal ikke længere have støtte fra dansk side. Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti. Det skriver netavisen Altinget.

Meldingen kommer efter, at en ny såkaldt value-for-money-rapport igen rejser kritik af organisationen, der indtil sidste sommer havde statsminister Lars Løkke Rasmussen som formand.

»GGGI er et meget dårligt sted at lægge den danske indsats, når vi står over for at skulle spare milliarder på bistanden. Og det er den her rapport med til at underbygge,« siger udviklingsordfører Hans Kristian Skibby (DF) til Altinget.

Rapporten fra revisions- og konsulentfirmet KPMG har kostet 1,25 millioner kroner, og karakteriserer GGGIs resultater som kun »delvist tilfredsstillende« i perioden 2013-2014, som er blevet undersøgt.

Kritikken kommer, alt imens Venstre-regeringen fortsat mangler at melde ud, hvordan man vil spare 2,5 milliarder kroner på udviklingsbistanden, der finansierer det danske bidrag til GGGI på 29 millioner kroner årligt.

GGGI blev kendt i offentligheden, da det kom frem, at Lars Løkke Rasmussen i sit embede som formand for organisationen havde rejst på første klasse for mange hundredtusind kroner. Penge, som blandt andet kom fra den danske udviklingsbistand.

Senere træk daværende udviklingsminister Christian Friis Bach (R) stikket som minister i november 2013. Det skete, fordi han blev gjort bekendt med, at han selv havde siddet med ved bestyrelsesmødet i GGGI, hvor de dyre rejser blev godkendt.

Enhedslisten har gentagne gange ønsket et stop for den danske støtte på cirka 30 millioner kroner årligt til organisationen. Og det ændrer den nye rapport ikke på.

»Rapporten er meget skuffende læsning. Den bekræfter, at vi skal lukke kassen i,« siger udviklingsordfører Christian Juhl (Ø) til Altinget.

Især set i lyset af de kommende besparelser fra regeringen på udviklingsbistanden mener Enhedslisten og Dansk Folkeparti, at man bør droppe støtten til GGGI.

I Venstre erklærer partiets udviklingsordfører, Michael Aastrup Jensen (V), at han har fuld tillid til GGGI:

»Vi er meget tilfredse med deres arbejde, og mange andre lande støtter med store beløb. Og der er også mange rapporter, der viser, at de klarer sig godt. GGGI er med til at skubbe på for en bæredygtig udvikling,« siger han til Altinget.

Også Udenrigsministeriet har udtrykt tilfredshed med GGGIs fremskridt:

»Studiet bekræfter dermed indtrykket af GGGI som en ung organisation, der fortsat er i færd med at finde et solidt fodfæste, hvor internationalt anerkendte regler og procedurer nok er på plads, men hvor der fortsat udestår en indsats i at sikre deres anvendelse overalt i organisationen,« skriver ministeriet.

Lige nu arbejder regeringen og embedsmændene i Udenrigsministeriet på at finde ud af, hvordan og hvornår man skal skære de bebudede 2,5 milliarder kroner af udviklingsbistanden.

BNB