DF skodder øgede cigaretafgifter

Regeringens ambitioner om flere afgifter på smøger og sprut vækker ikke begejstring hos støttepartiet Dansk Folkeparti.

tobak
arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rievers

Der er knaster i det nye politiske arbejdsprogram, som regeringen har fremlagt frem mod 2020. Støttepartiet ´Dansk Folkeparti har ikke uden videre tænkt sig at sluge regeringens ambition om flere afgifter på smøger og sprut

- Det er stadig vores holdning, at man ikke skal hæve afgifterne, for det kommer til at gå ud over de lavtlønnede, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).  

Under præsentationen af arbejdsprogrammet gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) det ellers klart, at det skal være dyrere at ryge og drikke sig ihjel: 

- Vi vil gøre det dyrere at ryge og drikke alkohol - ikke mindst for at begrænse unges alkoholforbrug. Vi vil gå så langt, vi kan, for at sætte afgifter op på alkohol og tobak.

DOKUMENTATION:
Her er hele regeringens plan

Kursændring

Dermed lægger regeringen op til en kursændring. Så sent som i april 2009 foreslog Forebyggelseskommisionen ellers, at en pakke cigaretter skulle koste 50 kroner.
 
Men det forslag blev øjeblikkeligt fejet af bordet af daværende sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen (K). Stiger prisen, så kører danskerne bare over grænsen og henter dem billigere, mente han:

- Jeg ser ingen grund til at lokke folk til impulskøb, lød det dengang.