DF skeptisk over for »konstrueret« argument om flere udvisninger

»Det er et argument konstrueret til lejligheden,« siger Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen, der ikke tror på regeringen, når den siger, at dobbelt statsborgerskab vil gøre det lettere at udvise kriminelle udlændinge fra Danmark.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti køber ikke argumentet om, at det bliver lettere at udvise kriminelle udlændinge fra Danmark, hvis man indfører mulighed for, at udlændinge i Danmark kan få dobbelt statsborgerskab.

Justitsminister Karen Hækkerup (S) siger til B.dk, at regeringens forslag om at tillade dobbelt statsborgerskab gør det muligt at »udvise folk, der har begået kriminalitet, der ikke tidligere kunne udvises«.

»Når mennesker får mulighed for at få dobbelt statsborgerskab, så vil man rent faktisk få mulighed for også at fratage det danske statsborgerskab igen,« siger Karen Hækkerup.

Men argumentet preller af på Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen (DF).

»Jeg synes jo, det er et argument konstrueret til lejligheden. Der er jo mange, der i allerede i dag i realiteten har dobbelt statsborgerskab. Du har jo eksempelvis Said Mansour-sagen. Her har der været mulighed for at fratage ham dansk statsborgerskab og udvise ham til Marokko, men det gør man jo ikke. At tro, at den mulighed skulle blive brugt fremadrettet, når man ikke gør det i dag, tror jeg ikke på,« siger Martin Henriksen.

Han henviser til den marokkansk-fødte, danske statsborger Said Mansour, også kendt som »Boghandleren fra Brønshøj«, der i 2007 blev idømt tre og et halvt års fængsel for at opilde til terror. I 2009 blev han løsladt, og i februar 2014 blev han igen anholdt og sigtet for blandt andet tilskyndelse til terror.

»Pointen er jo, at mange af dem, der har været involveret i ting, der kan medføre, at man bliver frataget dansk statsborgerskab, kommer fra lande, hvor de ikke så nemt kan løses fra deres tidligere statsborgerskab. Og så har de i realiteten dobbelt statsborgerskab. Og når man ikke i dag fratager dem deres faktiske danske statsborgerskab og udviser dem, tror jeg heller ikke på, at man vil gøre det under nye regler,« siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti har ikke endelig taget stilling til regeringens udspil om dobbelt statsborgerskab, men partiets indfødsretsordfører, Christian Langballe (DF), siger, at han hælder mod et nej.

»Nu vil jeg se udspillet og så vil jeg nok konkludere, at vi er imod. Vi er imod af den grund, at det at have statsborgerskab er, at man identificerer sig med det land, man bor i, og derved også siger, at det vil man kæmpe for og værne om, og det deler man ikke ud på flere lande. Det er det land, man bor i, hvor man har sit statsborgerskab,« siger Christian Langballe.