DF sender klage til Støjberg: Stryg ramadanen fra materiale til udlændinge

Dansk Folkepartis Martin Henriksen er »rystet« og har klaget til Inger Støjberg, efter Integrationsministeriet har betegnet både ramadanen og eid som mærkedage i materiale til nydanskere.

Det er at gå »langt over grænsen« og en »falliterklæring«, at regeringen nævner de muslimske traditioner ramadanen og eid i forbindelse med en beskrivelse af danske mærkedage.

Sådan lyder skudsmålet fra Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, efter regeringen i denne uge har offentliggjort lærematerialet til to prøver, som udlændinge bl.a. skal igennem, hvis de ønsker permanent opholdstilladelse og/eller dansk statsborgerskab. Prøverne er de såkaldte medborgerskabsprøve og indfødsretsprøve.

I materialet bliver det forklaret, hvad danske samfundsforhold, kultur og historie indebærer. Lærematerialet er offentliggjort som en form for pensum for til de udlændinge, som skal op i de to prøver.

Under punktet »Traditioner og mærkedage« mener Martin Henriksen, at regeringen har »proppet« forkerte højtider ind og derved blåstemplet muslimske mærkedage som værende danske.

»Prøverne handler jo om, at man skal få kendskab til dansk kultur, dansk historie og danske traditioner. Og det kommer bag på mig, at det er regeringens opfattelse, at ramadanen og eid nu er en dansk tradition,« siger Martin Henriksen.

DF: Påske og ramadan skal ikke sidestilles

Dansk Folkepartis integrationsordfører har nu sendt en klage af sted til integrationsminister Inger Støjberg, og partiet vil have ministeren til at stryge de omtalte afsnit.

»Nu har vi markeret over for ministeriet, at vi synes, det er forkert. Det er okay, at man beskriver, at der er andre befolkningsgrupper i Danmark, men der er ingen grund til at sidestille f.eks. eid og ramadanen med andre højtider i Danmark,« siger DFs integrationsordfører.

Ifølge Martin Henriksen slår integrationsminister Inger Støjberg med det her læringsmateriale fast, at »Venstres og regeringens synspunkt nu er, at ramadanen er en dansk mærkedag«.

Det er bl.a. under afsnittet »Øvrige mærkedage« i læringsmaterialet til medborgerskabsprøven, at Martin Henriksen finder det »rystende«, at muslimernes fastemåned ramadanen er med.

På side 117 i materialet til medborgerskabsprøven står både ramadanen og eid under »Øvrige mærkedage«. Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Henriksen ser ingen problemer i, at man blot beskriver, at der er andre befolkningsgrupper i Danmark. For »det kan man jo se med sine egne øjne«.

»Problemet er, at man sætter det ind under danske mærkedage og dermed reelt siger, at ramadanen er en del af den danske kultur. Og det er ramadanen efter min bedste overbevisning ikke,« siger Martin Henriksen.

Venstre: DF rammer forbi skiven

Politisk ordfører for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, er »uforstående« over for Martin Henriksens klage, da disse højtider er noget, der finder sted i det danske samfund.

»Det er en del af Danmark, fordi mange mennesker i Danmark holder de her helligdage. Ramadanen, den jødiske påske og det kinesiske nytår er en del af Danmark. Der er mange ting, der er blevet bragt til Danmark,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke dage, hvor vi holder fri. Det er ikke dage, vi markerer som danskere. Det er dage, som nogle borgere i det danske samfund højtideligholder. Og derfor er det relevant,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

Og ramadanen og eid er ikke danske mærkedage, ifølge Jakob Ellemann-Jensen. Han mener, at det er klart opdelt, hvad der er danske mærkedage og så de øvrige mærkedage i materialet.

»Det er derfor, at de står under »Øvrige mærkedage«. Det er ikke danske mærkedage. Danske mærkedage følger folkekirken, som er grundlovsreguleret, og danske traditioner - herunder 1. maj og Grundlovsdag,« siger han.

Så kritikken er »skudt lidt forbi«, mener Jakob Ellemann-Jensen, og han læser ikke i materialet, at de muslimske helligdage er sidestillet med højtider som påske, julen og pinse.

»Der er ikke antydningen af sidestilling med danske mærkedage i det materiale, jeg har foran mig,« siger han.

Radikale: Noget pjat

De Radikales integrationsordfører, Sofie Carsten Nielsen, synes, at man vil sende forkerte signaler, hvis ramadanen og eid bliver fjernet efter Martin Henriksens klage. Hun kalder sagen for »noget pjat«.

»Der er ikke nogen, der har patent på nogle slags mærkedage. Jeg synes, det her er at hænge sig helt håbløst i mærkelige ting,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Hun har svært ved at se problemet med, at man nævner ramadanen og eid.

»Det er jo mærkedage. Sådan er det, og det kan man ikke stille spørgsmålstegn ved. Jeg har det sådan lidt, »hvad bliver det næste?« Skal man så også bede fadervor til de her prøver?« spørger Sofie Carsten Nielsen.

Kinesisk nytår skal også ud

Det er dog ikke kun muslimernes helligdage, der står for skud hos Martin Henriksen.

For det kinesiske nytår er heller ikke noget, vi bør nævne i forbindelse med danske mærkedage. Han er ærgerlig over det signal om et multikulturelt samfund, som Inger Støjberg sender med det her materiale.

»Det er trist. For det er med til at understøtte en udvikling, hvor Danmark i stigende grad bliver et multikulturelt samfund,« siger han.

»Den kristne kulturarv er et bærende element. Det, synes jeg, rigtig mange venstrefolk har sagt. Og jeg synes, at Støjberg bevæger sig væk fra det synspunkt med det her,« siger Martin Henriksen.