DF: »Selvfølgelig har Marcus krav på at vide, hvem moren er«

Marcus Vestergaard Pedersen bør få svar på, hvem hans biologiske mor er - også selv om oplysningerne er beskyttet af tavshedspligt. Det mener Dansk Folkeparti, der vil gå til sundhedsministeren i sagen.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører er klar til at hjælpe 19-årige Marcus Vestergaard Pedersen med at finde sin biologiske mor, efter en fertilitetsklinik forbyttede to æg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvfølgelig bør Marcus Vestergaard Pedersen fra Randers få at vide, hvem hans biologiske mor er.

Så simpelt er det for Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), der dermed mener, at tavshedspligten bør ophæves i sagen om den lille dreng, der blev født af den forkerte mor for snart tyve år siden, efter en fertilitetsklinik byttede rundt på æg og sæd fra forskellige donorer.

Den i dag 19-årige mand har i seks år vidst, at hans forældre ikke er de biologiske, og nu ønsker han at finde frem til den kvinde, der efter planen skulle have født ham. I sin søgen har han dog ramt en mur, fordi kvindens oplysninger ikke må udleveres. Men det må der altså findes en løsning på, lyder det fra DF.

»Jeg synes, det er en forfærdelig historie,« fastslår Liselott Blixt.

»Det har aldrig skullet være sådan. Den biologiske mor skulle jo have sin biologiske søn, men de er blevet splittet ad fra begyndelsen. Derfor mener jeg, at man skal  lave en undtagelse, for selvfølgelig har han krav på at vide, hvem det er,« siger hun.

Sundhedsordføreren understreger, at Dansk Folkeparti generelt set går ind for åbenhed.

»Vi ville ønske, at alle kunne gå tilbage og se, hvem der har skabt én. Men i og med, at det vil hindre nogen i at kunne få sæd eller æg, er vi gået med til, at anonymitet i stedet er frivilligt,« siger Liselott Blixt.

Også hos Socialdemokraterne åbner sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen op for at give dispensation - hvis det kan lade sig gøre, understreger han. Dermed er de to største partier i Folketinget villige til at kigge på Marcus Vestergaard Pedersens sag. Og som formand for Sundheds- og ældreudvalget er Liselott Blixt klar til at rejse sagen over for sundhedsminister Sophie Løhde (V).

»Jeg vil som formand foreslå, at udvalget kigger på, hvad der går galt i de sager, som kommer op til overfladen. Hvor tit sker det? Og er der noget, som vi fra udvalgets side kan gøre for at begrænse det,« spørger DFeren.

»Men først skal vi høre, hvad sundhedsministeren mener i denne sag,« fastslår hun.

Sundhedsministeriet oplyser, at Sophie Løhde holder ferie, og at det derfor ikke er muligt at få en kommentar i denne omgang.