DF savner tiltag i regeringens udspil til ændret lejelov

Regeringens udspil til en forenklet lejelov rammer ikke helt hovedet på sømmet, mener Dansk Folkeparti, som savner nogle tilføjelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligreguleringsloven og lejeloven bør sammenskrives. Det skal være muligt at sætte pædofile på gaden, hvis de bor dør om dør med en børnefamilie. Den balance, som lejere og udlejere er blevet enige om med enighedslisten i 2008, bør indføres.

Det er nogle af de forslag, som Dansk Folkepartis boligordfører gerne ser som ændringer i en ny, forenklet lejelov.

Regeringens udspil til en forenkling, som by-, bolig- og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) har præsenteret mandag eftermiddag, er nemlig ikke helt dækkende set med DFs øjne.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at han (ministeren, red.) ikke sammenskriver boligreguleringsloven og lejeloven. Det ville da have gjort det nemmere for alle parter, for lovgivningen er meget svær at finde ud af. Det er derfor, vi ser rigtig mange private udlejere komme i klemme. Derfor er det vores ønske,« siger boligordfører Karina Adsbøl (DF).

Hun er heller ikke tilfreds med, at ministeren kun har udvalgt nogle af de 57 punkter fra den enighedsliste, som lejere og udlejere blev enige om i 2008.

»Det er jo lejer og udlejer, der er essensen af en lejeaftale,« siger boligordføreren.

Regeringen foreslår i sit udspil, at det skal være obligatorisk med til- og fraflytningssyn, hvor lejemålets tilstand gennemgås. Hvis der ikke laves en rapport, kan udlejer miste sin ret til at kræve, at lejer betaler for istandsættelse.

Det er ifølge Karina Adsbøl en fin idé, men det stiller nogle spørgsmål, peger hun på.

»Hvad hvis lejeren ikke dukker på? Kommer udlejeren så til at stå med en kæmpe regning?«

Endelig havde hun gerne set, at det blev skrevet ind i loven, at pædofile ikke må bosætte sig i områder, som almene organisationer administrere, hvor der også bor børnefamilier.

DFeren understreger dog - til trods for de savnede tiltag - at partiet er klar til at »gå konstruktivt ind i forhandlingerne«.