DF: Sæt Hjemmeværnet ind ved grænsen

Regeringen bør overveje indsættelse af Hjemmeværnet og straks forlænge grænsekontrollen, mener Dansk Folkeparti. 365 asylansøgere er registreret på tre dage. Ulogisk at fjerne kontrollen efter prøveperioden, påpeger V-ordfører.

Inger Støjberg (V) og Martin Henriksen (DF). ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti opfordrer regeringen til at opskalere den nuværende kontrolindsats ved grænsen med en bred vifte af initiativer.

Allerede nu skal perioden på ti dage med skærpet grænsekontrol forlænges, og det særlige transportøransvar samt visumkrav indføres, mener partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen. Ligeledes bør en indsættelse af Hjemmeværnet overvejes.

»Transportøransvaret vil være oplagt at tage i brug med det samme og i samme ombæring indføre et visumkrav, så folk uden dansk pas vil blive afkrævet et visum for at komme med for eksempel toget. Man kan også med fordel gøre grænsekontrollen mere omfattende, så man sendte flere fok til grænsen. Hér er toldere en mulighed, ligesom Hjemmeværnet kan være det,« siger Martin Henriksen.

En indførelse af det såkaldte transportøransvar vil betyde, at transportvirksomheder, der fragter udlændinge uden gyldigt pas og visum over den danske grænse, kan idømmes en bøde på op til 12.000 kroner per passager.

På tredjedagen med den skærpede grænsekontrol registrerede de danske myndigheder onsdag 99 asylansøgere, viser de foreløbige tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, der dagligt offentliggør tal over asylansøgere. Heraf var 39 fra Syrien. Ligeledes er tallet for tirsdag opjusteret fra 97 til 155. Dermed er der sammenlagt registreret 365 asylansøgere på tre dage med skærpet grænsekontrol.

For Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen, er der tale om opsigtsvækkende tal, der på årsbasis vil kunne resultere i langt over 30.000 asylansøgere i Danmark.

»Det er tal, som skaleret op på årsbasis understreger med al tydelighed, at der er behov for at foretage ting, der er ekstraordinære i danmarkshistorien,« siger han.

V: Udfordring forsvinder ikke

Jacob Jensen understreger, at det er for tidligt at ændre på skaleringen af den nuværende grænsekontrol, men at det med de sidste dages asyltal vil virke ulogisk ikke at forlænge kontrollen i et eller andet omfang efter den berammede periode på ti dage.

»Det vil være underligt at sige, at man skulle fjerne den igen, hvis niveauet er dét, som vi kender nu. Hvilke redskaber, vi så skal bruge, er for tidligt at konkludere noget om, men det siger sig selv, at opgaven ikke er løst, og at den her udfordring ikke går væk efter en tidages periode. Vi noterer os også, hvad der sker omkring os, og jeg har noteret mig, at svenskerne har annonceret, at deres paskontrol skal køre videre minimum en måned. Derfor vil den situation, som svenskerne har været med til at bringe Danmark i, være gældende den næste måneds tid. Det tilsiger også, at vi bliver nødt til at fortsætte indsatsen i en eller anden forstand med skyldig hensyntagen til de erfaringer og det niveau på asyltilstrømningen, vi har om en uges tid,« siger Jacob Jensen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har tidligere oplyst, at 400 soldater i løbet af kort tid skulle kunne aflaste politiet ved grænsen. Sidenhen er det dog blevet understreget, at soldater næppe kommer til at stå ved grænsen og kontrollere rejsendes ID.

Inger Støjberg er ikke overrasket over, at grænsekontrollen har medført flere asylansøgere, og regeringen afventer den kommende tids udvikling.

»Asyltallet er alene ét parameter. Det kan ikke komme bag på nogen, at der kan komme flere asylansøgere, når der bliver indført grænsekontrol, for det er netop dét, vi har sagt hele tiden. Det kan blive konsekvensen af grænsekontrol. Vi vejer dét, at der skal være ro og orden i Danmark meget højt, og i og med at vi vil sikre, at vi ikke kommer til at se en ophobning af flygtninge og migranter, der ønsker at komme videre, har vi indført grænsekontrollen,« siger hun.