DF: Sæt Hizb ut-Tahrir på porten

Københavns kultur- og fritidsborgmester opfordrer regeringen til at gøre det muligt at nægte »ekstreme foreninger« leje af kommunale lokaler.

»Vi må godt henvise til folkeoplysningsloven og sige til foreninger, der kæmper mod demokratiet og vil afskaffe det, at dem vil vi ikke udlåne lokaler til. MMen når det handler om at udleje lokaler, må vi ikke sige nej til nogle - vi skal så sige nej til alle,« siger Carl Christian Ebbesen, kultur og fritidsborgmester i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den omstridte organisation Hizb ut-Tahrir skal ikke længere have lov til at leje lokaler til arrangementer af Københavns Kommune, hvis det står til Københavns kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Hizb ut-Tahrir har en »samfundsomstyrtende dagsorden«, som det hedder. Så sent som for et par uger siden lejede organisationen Nørrebrohallen af kommunen til et stormøde, hvor Taimullah Abu-Laban var blandt talerne. Han er tidligere kommet med voldsomme udfald mod jøder og Israel.

Carl Christian Ebbesen har derfor bedt justitsministeren undersøge mulighederne for at ændre loven, så kommunen kan sige nej til at leje lokaler ud til organisationer som Hizb ut-Tahrir og Kaldet til Islam. Borgmesteren kalder det »urimeligt, at Hizb ut-Tahrir skal være i kommunens lokaler«.

»Vi må godt henvise til folkeoplysningsloven og sige til foreninger, der kæmper mod demokratiet og vil afskaffe det, at dem vil vi ikke give tilskud og udlåne lokaler til,« fortæller borgmesteren:

»Men når det handler om at udleje lokaler, gælder et lighedsprincip. Hvis vi siger nej til nogle, skal vi sige nej til alle. Det holder ikke. Der bør gælde de samme regler som ved folkeoplysningsloven.«

Han understreger, at det ikke handler om at lukke munden på foreninger, han er politisk uenig med. Det handler alene om »de ekstreme foreninger, der har til formål at opløse demokratiet, indføre kalifat og alt mulig andet«.

Tidligere i år rettede Ebbesen en lignende henvendelse til daværende justitsminister Mette Frederiksen (S). Her understregede ministeren, at kommuner selv bestemmer, hvem de vil leje lokaler ud til. Men det skal »ske under iagttagelse af (...) lighedsgrundsætningen«, ligesom der skal være »en saglig og ligelig behandling af borgere og foreninger, der ønsker at gøre brug af lokalerne«.

Borgmesteren håber på et mere positivt svar fra Søren Pind (V). Ikke mindst fordi V, K, LA og DF på Christiansborg før valget ville gøre det muligt for kommuner at smække døren i for Hizb ut-Tahrir. De fire partier meddelte for et år siden i fællesskab, at »det ikke er en kommunal opgave at støtte radikale islamister eller på nogen måde fremme deres sag«, og at »kommuner altid skal kunne sige nej til at støtte foreninger eller for eksempel udleje lokaler, hvis det vurderes, at støtte eller udlejning modarbejder grundlæggende danske værdier som demokrati og ligestilling«.

Alligevel er justitsministeren endnu ikke parat til at svare borgmesteren. Til Berlingske skriver Søren Pind, at han »har fuld forståelse for det dilemma, som Carl Christian Ebbesen rejser«, og at han vil »drøfte« sagen med embedsværket. Ministeren afviser at kommentere sagen yderligere.

Hos Liberal Alliances politiske ordfører er der imidlertid ingen tøven.

»Det offentlige skal ikke være forpligtet til at stille lokaler til rådighed for anti-demokrater. Den kamp, der er imod vor tids totalitarisme, nemlig islamisme, skal vi tage alvorlig,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Omvendt kalder talsmanden for Hizb ut-Tahrir borgmesterens opfordring til justitsministeren for en »falliterklæring«.

»Det minder om tankekontrol og me­­nings­ty­ranni. Det er en falliterklæring, at man vil forbyde sig ud af, at nogle har andre holdninger end én selv, eller er kritiske over for det system, man repræsenterer. Mere totalitære regimer har forsøgt samme metoder over for vores parti, uden at det har haft nogen som helst effekt. Måske er det der, DF får inspirationen fra,« siger Junes Kock:

»Som andre tidligere har påpeget, er det lige før, at vi kunne drage nytte af situationen. Det ville en gang for alle cementere, at de her værdier, man påberåber sig universaliteten af, de er i virkeligheden bare politiske redskaber, som kan bruges til at udelukke en gruppe efter forgodtbefindende. Vores tanker kan ikke stoppes, bare fordi man forbyder os at leje nogle lokaler.«