DF: Rygerne udsættes for heksejagt

Ny rygeaftale kan gøre det populært for unge at ryge, mener Dansk Folkeparti. Konservative kalder aftalen bureaukratisk.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Dansk Folkeparti og Konservative kritiserer rygeaftalen, som regeringen og Enhedslisten netop har indgået.

- Meningen med rygeloven har hidtil været at forhindre ikke-rygere i at blive påvirket af passiv rygning, men med rød bloks ensidige opsigelse af forliget om rygeloven vil danske rygere nu være jaget vildt og blive fordrevet ud af matriklen både på gymnasier, arbejdspladser og andre steder, siger forebyggelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl fra DF.

- Jeg frygter, at den nye stramning af rygeloven blot vil gøre rygerne endnu mere stålsatte og trodsige, når rød blok i sin stramningsiver udelukkende synes at have fokus på forbud frem for reel forebyggelse, siger han.

Jens Henrik Thulesen Dahl mener, at det er risikabelt at stramme rygeloven.

- Vi risikerer at marginalisere rygerne så meget, at enhver dialog om rygestop og gradvis nedtrapning af afhængigheden af nikotin nu erstattes med en heksejagt på rygerne, hvilket ikke fører til færre rygere, men derimod risikerer at føre til, at det bliver smart og hipt blandt unge at trodse de voldsomme restriktioner på rygning, siger han.

Konservatives politiske ordfører, Benedikte Kiær, kalder rygeaftalen for »symbollovgivning«.

- Det bliver svært at overholde de kommende regler, fordi de er meget komplicerede og der er en masse undtagelser. Nu skal man blandt andet til at søge tilladelse, hvis man gerne vil ryge i sin egen lastbil eller traktor. Der er lagt op til en ordentlig gang bureaukrati, siger hun.

Benedikte Kiær mener, at den hidtidige rygelov fungerer fint, og der er mulighed for at stramme den, hvis man ønsker det lokalt.

Hun tror ikke, at de unge skodder smøgerne som følge af rygeforbuddet på uddannelsesinstitutionerne.

- Jeg tror, at de unge går andre steder hen, når de skal ryge. Hvem er det, der skal følge efter dem, hvis de tillader sig at gå uden for døren og ryge. Er det underviseren, der skal »lege« rygepoliti, spørger hun.