DF-ros til Randers efter »frikadellegate«: Det handler om dansk kultur

Dansk Folkepartis udlændingeordfører sender skulderklap til Randers, da kommunen har stemt svinekød på menuen i kommunens daginstitutioner. I Herlev vedtog man allerede i 2013 en obligatorisk madordning, som »skulle repræsentere alsidig dansk madkultur«

DFs Martin Henriksen roser byråddet i Randers for at sætte grænsen for, »hvor meget islamiske regler skal fylde i vores hverdag«. Foto: Bax Lindhardt, arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Godt arbejde til vores lokale folk i Randers,« skriver Martin Henriksen (DF) på sin Facebook-profil dagen derpå.

Hashtagget »frikadellegate« storhittede på Twitter mandag aften, fordi et snævert flertal af byrådet i Randers Kommune blev enige om at gøre svinekød til en obligatorisk del af menuen på kommunens daginstitutioner. Eller som det lyder i det vedtagne forslag, at »dansk madkultur skal være en del af de kommunale institutioner«.

Det er partiets udlændingeordfører på Christiansborg ganske tilfreds med.

»Jeg synes, det er almindelig sund fornuft. Det kønneste ville jo være, hvis det var noget, man kunne håndtere lokalt på de enkelte daginstitutioner. Men hvis man begynder at lade religiøse regler eller misforståede hensyn være det afgørende for, hvad man serverer eller ikke serverer i en børnehave, så synes jeg, det er rigtig fint, at man i Randers markerer, at her går der en grænse,« siger han.

»Vi skal ikke begynde at indføre noget, der minder om forbud mod bestemte fødevarer, fordi der er nogen, der af en eller anden årsag ikke kan spise dem.«

Henriksen ærgrer sig over, at debatten endnu engang er kommet til at handle om frikadeller, når den i virkeligheden handler om noget meget større som dansk kultur og principper for, hvor meget »islamiske regler skal fylde i vores hverdag«, pointerer han.

De forstår i Herlev

Der er også forståelse for kravet i Randers fra den socialdemokratiske borgmester i Herlev Kommune, Thomas Gyldal Petersen (S), der i 2013 vedtog en lignende obligatorisk madordning i daginstitutionerne, som »skulle repræsentere alsidig dansk madkultur«.

»Betyder det så, at vi fra rådhuset dikterer, om der skal spises spegepølse, leverpostej, frikadeller eller flæskesteg? Nej, det blander vi os ikke i. Blander vi os i, hvor tit der skal spises svinekød? Nej, det gør vi heller ikke. Vi har bare præciseret, at svinekød er en helt almindelig ingrediens i mange danske retter, og det skal børnene præsenteres for, og det bliver de så også helt stilfærdigt og uden problemer,« siger Thomas Gyldal Petersen og tilføjer, at børn der ikke kan eller må spise svinekød, får tilbudt en anden ret.

Ordningen kom på tale, fordi bekymrede forældre henvendte sig til kommunen, da børnehaver begyndte droppe retter med svinekød af praktiske årsager. Fordi det var nemmere at lade være, når man på den måde tog hensyn til de børn, der ikke måtte få svinekød til frokost.

»Det handler jo ikke om, at man skal tvinge nogle børn til at spise noget, de ikke må spise. Vi skal tage et hensyn til dem, der ikke spiser svinekød, men hvis hensynet kommer til at påvirke det store fællesskab og få os til at gøre noget andet end vi normalt ville gøre, så skal vi sige nej,« siger Thomas Gyldal Petersen.