DF revser minister i pensionsfusk-sag

Dansk Folkeparti beskylder regeringen for at sidde på hænderne, når det handler om at kontrollere, om danske førtidspensionister i udlandet tjener for meget ved siden af pensionen.

Foto: Søren Bidstrup. Manu Sareen (R).
Læs mere
Fold sammen

Regeringen har sovet i timen i sagen om kontrol af danske førtidspensionister, som bor i udlandet. Det mener Dansk Folkeparti.

Knap 5.000 danskere, der bor uden for Danmarks grænser, hæver hver måned deres danske førtidspension. Det har de ret til, men i lighed med alle andre førtidspensionister må de kun tjene et vist beløb ved siden af.

Danske kontrolteams i udlandet tjente i 2012-2013 ifølge Berlingske knap seks en halv million kroner til statskassen i sammenlagt 37 sager om førtidspension, hvor betingelserne ikke var opfyldt, og der derfor blev rejst krav om tilbagebetaling.

Der er flere penge at hente, hvis man laver en bedre kontrol, mener Dansk Folkeparti.

»Det har haltet på området under den nuværende regering. Jeg mener helt klart, at den må sætte ind for at sikre, at der kommer mere kontrol på området,« siger socialordfører Karin Nødgaard (DF).

Socialminister Manu Sareen (R) oplyser til Berlingske, at regeringen i løbet af få uger vil fremsætte et lovforslag, der giver grundlag for en styrket kontrolindsats.

Karin Nødgaard mener, at regeringen er for langsom på området. Hun savner klare svar på, hvordan regeringen vil styrke kontrollen.

»Hvis det bare er en sætning, han (Manu Sareen, red.) siger for at tro, at han kan tilfredsstille enten oppositionen eller medierne, så er det ikke nok. Vi er nødt til at gå til ham for at høre, hvad vil han gøre helt konkret,« siger hun.

SF glæder sig derimod over ministerens melding.

»Det lyder godt. SF kan naturligvis ikke støtte, at der bliver snydt - og det gælder også i forhold til førtidspensionister i udlandet,« siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).

En enlig dansk førtidspensionist må i 2015 tjene op til 73.300 kroner, før ydelsen reduceres.

»Når man oven i købet tænker på, at man som førtidspensionist må tjene i omegnen af 70.000 kroner, uden at der skal ske fradrag i førtidspensionen, så synes jeg, det er en favorabel ordning - og selvfølgelig skal der så trækkes fra, når man tjener over det beløb,« siger Eigil Andersen.