DF revser Bertel Haarder og Dan Jørgensen: »Det politiske system bliver til grin«

Den kristne kulturarv og danmarkshistorien mangler i partiers bud på danskheden i fem værdier, mener DF.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen mener, at den kristne kulturarv og danmarkshistorien mangler i partiers bud på at indkapsle danskheden i fem værdier. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, revser Venstre og Socialdemokraternes bud på at indkapsle danskheden i fem centrale værdier.

Integrationsordføreren mener, at buddene hiver debatten ned på et niveau, hvor den ikke hører hjemme.

- Der er en risiko for, at det politiske system bliver lidt til grin, når man begynder at sige, at du skal købe økologi og cykle, for at du kan være dansker.

- Det har ikke noget med en seriøs diskussion om danskheden at gøre eller danske værdier for den sags skyld, siger Martin Henriksen.

Kulturminister Bertel Haarder (V) har opstillet fem værdier som et led i ministerens Danmarkskanon, der skal skabe debat om, hvad det indebærer at være dansker.

Ministerens fem værdier tæller kvinders ligestilling, ytringsfriheden, højskolekulturen, cykelkulturen samt at alle skal bidrage.

Integrationsordfører Dan Jørgensens (S) bud på fem danske kerneværdier er lighed, solidaritet, tillid, deltagelse og bæredygtighed.

Men Martin Henriksen mener, at det rent ud sagt er "fjollet".

Hvad med nogle af de andre værdier som ytringsfrihed, lighed og solidaritet, mener du også, at de er fjollede?

- Der er udmærkede punkter iblandt de punkter, som de to partier har taget frem. Det, der går igen, er, at der er en tilbageholdenhed i forhold til det, som efter min opfattelse er kernen af danskheden.

- Man skal i hvert fald nævne danmarkshistorien, som er summen af det hele, og man skal selvfølgelig også nævne vores kristne kulturarv.

- Hvis man ikke nævner det af frygt for at støde folk fra en, så er det, at det går hen og bliver ligegyldigt, siger Martin Henriksen.

/ritzau/