DF: Respekt for unges EU-skepsis

EU-skepsissen i DFU og andre borgerlige ungdomsorganisationer er klædelig, mener Dansk Folkepartis EU-ordfører, der dog fastholder, at Danmark skal blive i EU.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer ikke som nogen overraskelse i moderpartiet, at Dansk Folkepartis Ungdom (DFU) ser et muligt britisk exit som anledning til at gøre Danmarks position i EU-samarbejdet op.

EU-ordfører Pia Adelsteen (DF) gør dog klart, at man i Dansk Folkeparti fortsat ønsker at være medlem af EU, uanset om Storbritannien skulle melde sig ud eller ej.

»DFs ungdom har længe ment, at Danmark skal ud af EU. Det har jeg respekt for, men det er ikke holdningen hos os,« siger Pia Adelsteen.

Alle de fire borgerlige partiers ungdomsorganisationer har ifølge Berlingske stor sympati med Storbritannien, der er i åben strid med EU blandt andet over en ekstraregning på 16 milliarder kroner. En regning, som skyldes, at EU har ændret opgørelser for udregning af bruttonationalproduktet.

Ud over DFU vil Liberal Alliances Ungdom have Danmark ud af Unionen, mens Venstres Ungdom og Konservativ Ungdom håber, at EU indsnævres til et frihandelssamarbejde, hvis Storbritannien melder sig ud af EU. Det kan blive en realitet, da Storbritanniens konservative premierminister, David Cameron, lover briterne en folkeafstemning om medlemskabet af EU næste år, hvis han vinder parlamentsvalget.

Dansk Folkeparti vil følge den britiske linje, men altså ikke i så høj grad som DFU.

»Vi mener helt klart, at vi skal følge Camerons kurs og se på, hvad briterne gør for at få et slankere EU. Noget skal der gøres, og det er det, vi arbejder på. Men at man forlader EU helt, gør ikke EU slankere,« siger Pia Adelsteen, der dog kalder EU-skepsissen i ungdomspartierne for »klædelig«.

EU-ordføreren slår fast, at Dansk Folkeparti ønsker, at EU skal være det frihandelssamarbejde, det startede med at være.

»EU er et samarbejde mellem nationale stater, og det er det, det skal blive ved med at være. Det tror jeg i bund og grund, at også briterne ønsker,« siger Pia Adelsteen.