DF: Regeringen afviser ikke aftalt spil i lærerindgreb

Regeringen understreger igen, at indgrebet i forårets lærerkonflikt ikke var aftalt på forhånd. Men under onsdagens samråd med tre ministre hørte Dansk Folkeparti alligevel en lille indrømmelse.

Åbent samråd om lærerkonflikten onsdag d.4.december 2013 på Christiansborg, fra venstre ses undervisningsminister Christine Antorini, finansminister Bjarne Corydon og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sagen, der ikke vil dø for regeringen: Havde man på forhånd lovet KL, at man ville gribe ind i konflikten med lærerne, hvis lærerne ikke ville acceptere den nye arbejdstidsaftale?

Onsdag var sagen igen til debat på Christiansborg, hvor finansminister Bjarne Corydon (S), beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og undervisningsminister Christine Antorini (S) var indkaldt til samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg, og her måtte de gentagne gange erklære, at der ikke var tale om aftalt spil.

»Nu sidder vi her igen, igen, igen. Vi har holdt mange møder om samme emne, men vi stiller gerne op, når vi bliver indkaldt,« sagde Mette Frederiksen.

»Jeg må dog bare understrege igen, at vi havde håbet, at parterne var blevet enige. Det er altid at foretrække under en konflikt, men det lykkedes ikke, og derfor måtte en ansvarlig regering overveje, om der var brug for et lovindgreb. Det vurderede vi i dette tilfælde,« forklarede beskæftigelsesministeren.

Baggrunden for samrådet var fagbladet Folkeskolens afsløring af et dokument med 60 siders spørgsmål og svar om lærerkonflikten, som regeringen uddelte til de relevante ordførere op til indgrebet. Det indikerer ifølge Alex Ahrendtsen (DF), undervisningsordfører for Dansk Folkeparti, at drejebogen for indgrebet lå klar på forhånd, men det afviste de tre ministre.

»Der er ikke noget i de dokumenter, vi drøfter i dag, der ændrer sagen,« fastslog Bjarne Corydon, mens Mette Frederiksen afviste at svare på, hvornår man begyndte de politiske sonderinger op til indgrebet.

Men efter mødet noterer Alex Ahrendtsen sig først og fremmest, at ministrene ikke afviste, at der havde været sonderinger med andre partier, inden man stoppede konflikten med et lovindgreb.

»Det tog de ikke til genmæle over for. Det tyder på, at der har været et længere forløb, end de hidtil har sagt,« siger DF-ordføreren.

»Før samrådet havde vi indicier, blandt andet den arbejdsgruppe med embedsmænd fra KL og ministerierne, der var nedsat inden konflikten. Nu har vi ministre, der ikke vil afvise, at der har været politiske sonderinger forud for indgrebet og lockouten. Det er meget sigende.«

Alex Ahrendtsen opfordrer regeringen til at erkende, at der var tale om aftalt spil med kommunerne, så man kan rense luften og komme videre med folkeskolereformen.

»De har spillet uskyldige engle og bedyret, at de først ind, da det hele var i hårdknude. Men der er efterhånden så mange indikationer på aftalt spil, og min opfordring er, at regeringen lægger kortene på bordet. Lærerne har brug for et svar, og vi har brug for motiverede lærere,« siger han.