DF-profil: Ren Venstre-regering er mit bedste gæt

Efter Lars Løkke Rasmussen har opgivet at danne en borgerlig flertalsregering, mener Dansk Folkepartis gruppeformand, det mest sandsynlige scenarie er en ren Venstre-regering.

Foto: Thomas Lekfeldt

En mindretalsregering kun bestående af Venstre.

Sådan lyder det bedste bud på den kommende regeringskonstellation fra Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup (DF). For ham kom det langt fra som nogen overraskelse, da Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) søndag eftermiddag meddelte, at det ikke er muligt at danne en flertalsregering.

»Det var meget forventeligt, at det ville få det resultat. Så nu må der tages en runde mere, så vi kan se, om ikke det kan lade sig gøre at finde en model, der kan komme til at virke for en ny regering,« siger han.

Lars Løkke Rasmussen vil mandag formiddag meddele Dronningen, at det ikke kan lade sig gøre at danne flertalsregering. Herefter vil partierne blive indbudt til en ny dronningerunde, hvorefter Venstre-formanden efter alt at dømme får mandat til at lave en borgerlig mindretalsregering.

»Det er svært at sige på forhånd, hvordan det ender. Men man vil nok gå efter en ikke-socialistisk regering, og af de partier, der er tilbage, er Venstre vel sikker på gerne at ville være i regering, mens de Konservative er mere usikre, ligesom måske også Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Så en mulig udgang er, at det bliver en ren Venstre-regering, men det får vi at se,« siger Peter Skaarup.

Skal jeg forstå det sådan, at det er det, du tror mest på?

»Ja, det vil nok være det mest kvalificerede gæt, som det ser ud lige nu,« svarer han.

Dansk Folkeparti har ifølge gruppeformanden ikke nogen præferencer til, hvordan en borgerlig regering sammensættes.

»Det afgørende er, hvilken politik der skal føres,« lyder det.

Adspurgt endnu en gang om, hvilken konstellation der vil være bedst for at partiet kan få sin politik igennem, svarer han dog:

»En mulighed er jo, at der laves en regering med Venstre, de Konservative og Liberal Alliance, fordi sådan en regering forhåbentlig både vil gå til Socialdemokraternes og vores side, og der vil vi kæmpe med vores mandater for at opnå størst mulig indflydelse.«

Igen tilføjes det dog:

»Men jeg har ikke nogen præferencer på forhånd.«