DF-profil er uenig med Kofod: Vi skal ikke udskyde årsmøde

Peter Kofod vil udskyde årsmøde, så retssag mod Messerschmidt kan afgøres inden. Martin Henriksen er uenig.

- Den (meldingen fra Kofod, red.) er symptomatisk for den måde, som partiet er blevet ledet igennem flere år. Vi har haft en ledelsesstil, hvor man altid har fundet en undskyldning for at udskyde beslutninger i stedet for at træffe beslutninger, siger Martin Henriksen. (Arkivfoto). Bo Amstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en dårlig idé at udskyde et ekstraordinært årsmøde i Dansk Folkeparti, mener medlem af hovedbestyrelsen Martin Henriksen.

Partikollegaen Peter Kofod har fredag sagt, at mødet bør udskydes, så medlemmerne får klarhed over retssagen mod Morten Messerschmidt og rigsretssagen mod Inger Støjberg, før partiet vælger formand.

»Jeg synes, at det er en forkert melding,« siger Martin Henriksen, som ikke vil tage særligt hensyn til Messerschmidt.

»Jeg synes ikke, at man skal udskyde.«

DF skal vælge ny formand, efter at Kristian Thulesen Dahl i denne uge meddelte, at han vil træde tilbage efter ni år på posten.

Den udløsende årsag til beslutningen var kommunalvalget, hvor DF blev mere end halveret.

Henriksen savner handlekraft i partiet. Den er gal med ledelsen.

»Den (meldingen fra Kofod, red.) er symptomatisk for den måde, som partiet er blevet ledet igennem flere år. Vi har haft en ledelsesstil, hvor man altid har fundet en undskyldning for at udskyde beslutninger i stedet for at træffe beslutninger,« siger Henriksen.

Ifølge partiets vedtægter skal man være medlem i mindst fire måneder, før man kan vælges til hovedbestyrelsen og formandsposten.

Det forhindrer umiddelbart, at Inger Støjberg, som ikke er medlem af partiet, kan stille op, da årsmødet ifølge vedtægterne skal holdes senest to måneder efter hovedbestyrelsens møde 20. november i Fredericia.

Den regel kan man, mener Martin Henriksen, give dispensation fra.

»Støjberg kan, hvis Støjberg vil, og hvis hovedbestyrelsen vælger at dispensere for reglerne. Der har jeg sagt, at jeg vil bestemt se positivt på reglerne, så Støjberg også har mulighed for at stille op,« siger han.

Morten Messerschmidt blev i august dømt for dokumentfalsk og EU-svig, og ankesagen ventes afgjort i februar 2022.

»Inger Støjbergs sag vil, som det ser ud nu, være afgjort inden et ekstraordinært årsmøde. Derfor er denne melding (fra Kofod, red.) reelt af hensyn til Messerschmidt,« siger Henriksen.

Martin Henriksen, som er tidligere udlændingeordfører og EU-parlamentariker, blev 1. november fyret fra et job som konsulent i Dansk Folkeparti.

Han blev upopulær blandt flere i ledelsen for en tale, som han holdt på partiets årsmøde i september. Heri angreb han ledelsen i partiet for at være blevet for pæn og strømlinet i udlændingedebatten.

Liselott Blixt (DF), som også er medlem af hovedbestyrelsen, ønsker ikke at udtale sig før efter hovedbestyrelsens møde i Fredericia, siger hun.

/ritzau/