DF-profil: Det er desperat at partier bejler til kendte

DF er ikke et af de partier, der kontakter kendte danskere for at få dem til at stille op. Gruppeformand Peter Skaarup kan ikke afvise, at det vil ske, men det er ikke nødvendigvis et plus, mener han.

Gruppeformand Peter Skaarup (th) og partileder Kristian Thulesen Dahl, DF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Et kendt navn på listen kan give flere stemmer, men det kan også give problemer med partilinjen og kampe med store egoer.

Sådan siger gruppeformand Peter Skaarup (DF) fra Dansk Folkeparti, som ikke er blandt de partier, der kontakter danskere med høj profil i medierne for at få dem til at stille op.

Politiken har talt med 75 kendte danskere, og af dem siger 33, at de har fået henvendelser eller direkte tilbud om kandidatur fra politiske partier - nogle endda fra flere partier. Men altså ikke fra Dansk Folkeparti, understreger Peter Skaarup.

»Det er ikke noget, vi praktiserer. Vi går mest op i, om vores kandidater repræsenterer borgerne. Der er ikke noget ondt i at have kendisfaktor, men det er først og fremmest de politiske kvalifikationer, der er vigtige for os,« siger han.

Gruppeformanden kan ikke afvise, at DF kunne finde på at kontakte en kendte dansker, men så skal de rette kvalifikationer altså være til stede.

»Det tyder på desperation, når et parti kontakter kendte bredt. Måske endda folk, som slet ikke deler partiets holdninger. Politik handler om holdninger, og vælgerne skal kunne være sikre på, at de får det, de stemmer på,« siger Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti har tidligere opstillet kendte debattører som Jesper Langballe og Søren Krarup. Men her var der ingen tvivl om, at deres holdninger lå tæt på Dansk Folkeparti, understreger Skaarup.

»Kendthed er ikke en kvalifikation i sig selv. Vælgerne kan gennemskue det, hvis man kun stiller op, fordi man er kendt. Der er også risici. Teamwork kan være sværere, hvis man har et stort ego, så der er altid en risiko for, at der vil blive kørt sololøb« påpeger han.