DF: Politiet bør genoverveje frit lejde for ulovligt krudt

Det er i samfundets interesse, at ulovligt fyrværkeri bliver indleveret til politiet frem for, at det bliver smidt på stranden eller på en genbrugsstation, lyder det fra Dansk Folkeparti. Socialdemokraterne afviser frit lejde.

Læs mere
Fold sammen

Politiet bør give frit lejde for indlevering af ulovligt krudt.

Det mener Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup (DF), der opfordrer politiet til at genoverveje dets nej til frit lejde for indlevering af eksempelvis krysantemumbomber.

»Det er i samfundets interesse, at det her bliver indleveret. Hvis man skal betale en bøde på 2.000 kroner, så er der en tendens til, at folk gør det, vi ikke ønsker - nemlig at sætte det ulovlige fyrværkeri på en genbrugsstation eller i en skov, hvor der kommer borgere forbi, som så risikerer liv og lemmer,« siger Peter Skaarup.

Tre personer blev nytårsaften dræbt af krysantemumbomber, og i dagene efter nytåret er der fundet adskillige ueksploderede krysantemumbomber. Lørdag fik politiet melding om to eksemplarer af det potente fyrværkeri på stranden ved Hals i Nordjylland.

Politiet har hidtil afvist at give frit lejde, da man ikke ønsker at gøre det risikofrit at have foretaget sig noget ulovligt.

»Jeg har godt hørt argumentet er, at man år efter år vil købe ulovligt fyrværkeri som følge af et frit lejde. Men det tror jeg ikke på. De fleste vil kun købe det, hvis de har i sinde at affyre det, og de vil lære, at de altså ikke skal købe det én gang til, når de opdager, hvor farligt det faktisk er,« siger Peter Skaarup.

Han understreger, at det er op til politiet at træffe beslutning om eventuel frit lejde.

»Det er altid en afvejning, om vi skal blande os. Men når vi bliver spurgt, skal vi selvfølgelig komme med vores mening, men det er i sidste ende politiet, der afgør det,« siger DFs retsordfører.

Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen (S) mener, det vil være en dårlig idé at indføre frit lejde. Hun mener, det er »helt fair«, at der følger en bødestraf med, hvis man indleverer ulovligt fyrværkeri.

»Det er utroligt vigtigt, at vi lytter nøje til, hvad politiet siger. Og de siger, det kan være meget problematisk med frit lejde. For skal man så gentage det igen næste år, så man bare kan købe ulovligt fyrværkeri og så aflevere det uden, at det har nogen konsekvenser,« siger S-ordføreren.