DF: »Overkill« at mærke varer med partistøtte

Forslaget fra Leif Lahn lugter af, at han har et horn i siden på erhvervslivets støtte til de borgerlige, lyder det fra Dansk Folkeparti.

Peter Skaarup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti ryster på hovedet af forslaget fra den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører, Leif Lahn Jensen (S), om mere åbenhed omkring partistøtte.

Lahn foreslår, at butikker og virksomheder skal tvinges til at skilte med partistøtten enten i forretningen eller på produkterne. Men det vil ifølge gruppeformand Peter Skaarup (DF) være alt for svært at administrere i praksis.

»Hvad skal der skiltes tydeligt med hvorhenne? Det er fint, at vælgerne kender til de beløb, som virksomhederne giver, men at pinde det ud i detaljer på produkter og i forretninger virker som overkill. Så ophæver man også alle grænser for, hvad virksomhederne skal skrive på deres deklarationer. Skal der så også stå, hvilken månedsløn lagerarbejderen og syersken i Bangladesh får i forhold til produktionslandenes prisniveau? Det ville være et skråplan,« siger Peter Skaarup, der kalder forslaget for »tåbeligt«.

»Jeg synes, det lugter lidt af, at han som socialdemokrat har et horn i siden på arbejdsgiversiden. Men hvad med hele den indirekte støtte fra fagbevægelsen til Socialdemokraterne? Den skal slet ikke undersøges af det partistøtteudvalg, som er nedsat. Det er forkert set med mine øjne. Hvis man skal have støtten frem fra erhvervslivets side, så skal man også have det frem, hvor meget fagbevægelsen støtter - den indirekte støtte med annoncer, gratis lokaleleje til møder, forplejning og andet,« siger han.

Frem for at offentliggøre støttekroner i butikker og på produkter, mener Dansk Folkepartis gruppeformand, at man i stedet bør lægge ansvaret for oplysning hos partierne.

»Der er i forvejen pligt til, at de skal oplyse, hvis der gives beløb over 20.000 kroner. Det kunne man gøre lettere tilgængeligt. I dag er det sådan, at folketingsmedlemmer, der har bijob - bestyrelsesposter eksempelvis - kan på frivilligt basis indberette det til et register, som Folketinget har. Der kunne man sagtens på lignende vis oplyse om støtten til partierne,« foreslår Peter Skaarup.