DF-ordfører vil have »islam light«

Det er et problem, at alt for mange herboende muslimer ikke bekender sig til danske værdier, fastslår Martin Henriksen, der opfordrer muslimer til at tage et opgør med deres religion.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

For mange muslimer i Danmark tager ikke de danske traditioner til sig, og det betyder, at generation efter generation af ikke-vestlige indvandrere ikke bliver integreret ordentligt i det danske samfund.

Det siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen (DF), der i et interview med Politiken siger, at man ikke nødvendigvis er dansker, bare fordi man er født i Danmark.

Over for Berlingske Nyhedsbureau uddyber han:

»Det er ikke så enkelt, at bare fordi man er født i her i landet, så er man automatisk dansker. Man skal ikke bare fastholde kulturer og traditioner fra sin families hjemland, uden at man samtidig åbner sig op for det danske samfund og er villig til at blande nogen af de danske traditioner med sine egne,« siger Martin Henriksen.

Han slår samtidig fast, at det er vanskeligt at forene den muslimske trosretning med det at være dansker.

»Der, hvor islam bliver så afgørende for en persons liv, at det bestemmer alt lige fra, hvad man må spise og hvem ens børn skal giftes med, synes jeg, det er svært foreneligt med et frit og oplyst samfund,« siger DFeren.

Han understreger, at der findes mange muslimer, der på fin vis kombinerer deres religion med det at være dansk, men overordnet efterlyser han et selvopgør i de muslimske miljøer.

»Det kunne være sundt, hvis man diskuterede, hvordan man kunne få en slags islam light, der kunne fungere i det danske samfund,« siger Martin Henriksen.

Og så kunne det være en fornuftig begyndelse, hvis man som indvandrer overtog nogen af de danske traditioner.

»Det kunne eksempelvis være julen, som der er flere muslimer, der fejrer, eller for den sags skyld Grundlovsdag,« foreslår Martin Henriksen.

De fleste meningsmålinger giver i øjeblikket blå blok et solidt forspring ved det kommende folketingsvalg, og dermed kan Dansk Folkeparti med al sandsynlighed atter få lov til at få indflydelse på den danske udlændinge- og integrationspolitik. Og særligt et politisk tiltag ligger lige for, mener Martin Henriksen.

»Man skal først og fremmest begrænse flygtningestrømmen. Det betyder rigtig meget for muligheden for at integrere dem, der er her,« siger han.