DF-ordfører: »Jeg ville også gå ind for at lave en mur til Mexico«

Dansk Folkepartis EU-ordfører har Donald Trump som sin foretrukne præsidentkandidat. Han langer kraftigt ud efter udenrigsminister Kristian Jensens udtalelser om den amerikanske byggematador.

Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth. Foto fra ft.dk. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Christiansborg står han meget alene med sin holdning.

Men det får ham ikke til at vige eller skifte kurs.

For Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, er Donald Trump den foretrukne kandidat i det igangværende udskillelsesløb om verdens mest magtfulde post.

Et udskillelsesløb, som efter den såkaldte Super Tuesday handler mere om Trump vs. Hillary end resten af feltet.

»Jeg er af den skole, at uanset, hvilken republikaner der bliver valgt, vil jeg til enhver tid omfavne vedkommende, da det er på bekostning af en demokrat. Og Trump er den bedste kandidat af dem, der har været. Det betyder ikke, at de andre er idioter, men han er den bedste,« siger Kenneth Kristensen Berth.

Super Tuesday spiller ofte en nøglerolle i den amerikanske valgkamp, fordi den giver en klar indikation af, hvem partiernes præsidentkandidater bliver senere. Hos Republikanerne gik borgerne i i alt 11 stater til stemmeboksene natten til onsdag dansk tid, og Donald Trump vandt syv af dem. Ted Cruz sikrede sig tre stater, mens Marco Rubio vandt én.

Og hvad gør så Trump til Kenneth Kristensen Berth favorit i feltet?

»Set fra vores position er det altid udenrigspolitik, man bør kigge på, og der mener jeg, at USA står bedst ved at have en meget stærk præsident. Jeg er ikke i tvivl om, at han vil være en stærk præsident, som vil gøre sit til at sætte sig igennem, og det tror jeg sådan set, at man vil have gavn af,« siger han

Den amerikanske byggematador og mangemilliarder har været den mest omtalte og omdiskuterede kandidat i feltet ved det igangværende kapløb om præsidentembedet, og særligt i Europa har man set med undrende øjne på udviklingen i USA, hvor Trump gentagende gange har gjort kritikere til skamme.

Kenneth Kristensen Berth påpeger, at man blot ved et kig i historiebøgerne kan finde kandidater, som også har vakt undren til at begynde med.

»Da Reagan kom til i '81, var det også med skælven fra den europæiske elites side, der regnede med, at det ville være forfærdeligt med sådan en cowboy. Men resultatet var da ikke så dårligt,« siger DF-ordføreren.

Han understreger, at Trumps facon godt kan synes mærkelig i en dansk kontekst, men den ligger på linje med konservative talkshow-værter som f.eks. Michael Savage og Rush Limbaugh, påpeger Kenneth Kristensen Berth.

»Da man har set mest på hans facon, har han virket som en ekstrem kandidat. Hvis man ser på, hvad det er for en politik, han plæderer for, så synes jeg ikke, han er specielt ekstrem. Han er ikke den eneste, der vil bygge en mur til Mexico,« siger DFeren med henvisning til et af Trumps mest opsigtsvækkende forslag om at opføre en mur til Mexico for at holde illegale immigranter ude.

Så du kan godt forstå tankegangen bag det forslag?

»Man skal huske på, at den her mur allerede er ved at blive opført langs dele af grænsen. Og man skal huske på, at der er flere af de stater, der ligger langs den mexicanske grænse, som har været stærkt utilfredse med den føderale regerings bevogtning af grænsen. I grænsestaterne er der en meget stor utilfredshed med, at grænsen stadig er hullet som en si på lange stræk. Jeg ville også gå ind for at lave en mur til Mexico, hvis jeg boede derovre. Det er jeg sikker på,« siger Kenneth Kristensen Berth.

I kølvandet på Trumps sejr i nat har udenrigsminister Kristian Jensens sagt, at »det bliver meget, meget mere besværligt at arbejde sammen med USA«, hvis Trump ender med at blive præsident.

»Det er jo ikke til at vide, hvad han mener i morgen. Han skifter jo holdninger, som vi andre skifter undertøj,« sagde Kristian Jensen til DR Nyheder onsdag formiddag.

Den udtalelse er faldet Kenneth Kristensen Berth for brystet, og han er fortørnet over den danske udenrigsministers linje

»Jeg synes, det er meget, meget uklogt af udenrigsministeren at sige sådan om en amerikanske præsidentkandidat, der meget vel kan ende med at blive præsident. Det er meget uklogt, for det kan være en mand, som Kristian Jensen skal samarbejde med om et år. Hvis jeg var udenrigsminister, ville jeg godt nok have tænkt mig om, inden jeg fyrede den der svada af,« siger han.

Kører Kristian Jensen med på det europæiske syn på Trump?

»Han skal være diplomatisk. Uanset hvem, der sidder som amerikansk præsident, skal Danmark være USAs bedste ven i verden. Det er mit klare budskab. Og det, at Kristian Jensen kan sige sådan noget sludder, er ekstremt uklogt. Han bør balance sine ord meget mere i den situation, vi står i. Så kan han have alle mulige personlige ting imod Trump, og det må han for min skyld gerne have, men han er udenrigsminister. Trump kan sagtens overraske, og jeg er stærkt bekymret over den linje, som Kristian Jensen har lagt«

Hvad ville du selv have sagt, hvis du var udenrigsminister?

Så ville jeg ikke sige særlig meget. Man har som udenrigsminister en klar forpligtelse til at have for øje, at det er en person, man måske kommer til at arbejde sammen med, og så skal man ikke sige alt muligt utiltagende om vedkommende. Jeg har indtil nu haft nogenlunde respekt for Kristian Jensen, men jeg synes godt nok, at han lige med det her har trådt godt og grundigt i spinaten.«

Men tror du, at Danmark får lige så let ved at samarbejde med Trump som med Hillary Clinton?

»Det, der er en forskel, er, at Trump ser hele verden gennem det prisme, der hedder USA. Og det gør han hele tiden, og det, synes jeg, er fair nok. Så det er klart, at det godt kan være, at det bliver lidt meget vanskeligt, hvis Danmark står med en anden opfattelse af, hvordan tingene skal gøres end Trump, men det afgørende er, at vi får et USA igen, som der er respekt for i verden.«

Forslaget om en mur til Mexico er ikke det eneste udspil, som Donald Trump har fået opmærksomhed for. I december sidste år i kølvandet på et skyderi i Californien skrev han i en pressemeddelelse, at han helst så, at USA for en periode helt stoppede med at lukke muslimer ind i landet.

Er det et gangbart forslag, og er det noget, man kan tillade sig at sige som politiker?

»Dybest set synes jeg ikke, der er noget, man ikke kan tillade sig at sige. Det, man skal huske på, er, at under Anden Verdenskrig, der sørgede Roosevelt (Franklin D. Roosevelt, red) for at internere titusindvis af japansk-amerikanere, og der må man sige, at den gode Trump altså ikke på noget tidspunkt har plæderet for at internere muslimer eksempelvis. USA må selv finde ud af, hvordan de vil vurdere muligheden for at komme til USA i forhold til visum, og hvis Trump mener, der er behov for at skærpe bestemmelserne, så er det jo sådan, det er,« siger Kenneth Kristensen Berth.

Udenrigsminister Kristian Jensen har ikke ønsket at kommentere kritikken fra DF-ordføreren.