DF-ordfører begræder det franske valg: »Hele Danmarks befolkning har tabt med valget af Macron«

EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF) anså valget mellem Marine Le Pen og Emmanuel Macron i Frankrig som en slags finale i opgøret om, hvilken retning EU skal i. Den finale er nu tabt, mener DF’eren, som placerer hele Danmark på det tabende hold.

Flere danske politikere har udtalt sig positivt om valget af Frankrigs kommende præsident, Emmanuel Macron (tv.), men for DFs Kenneth Kristensen Berth (th.) er valget af Macron et nederlag. Foto: Niels Ahlmann Olesen og Christophe Petit Tesson / EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Til lyden af Europahymnen, Beethovens niende symfoni, indtog Frankrigs kommende præsident, Emmanuel Macron, i aftes talerstolen til sin valgfest i Paris.

»Jeg vil tjene jer med kærlighed. Leve Frankrig. Leve Republikken,« udbrød han til stor begejstring blandt de fremmødte.

Også herhjemme har ordene vakt glæde og positive bemærkninger blandt danske politikere som Søren Pind (V), Sofie Carsten Nielsen (RV) og Christina Egelund (LA).

Men for DFs EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, er valget af Macron et nederlag. Han sammenligner det med at tabe en udgave af den traditionsrige tennisturnering i Wimbledon.

»Og finalen er så endda blevet vundet af en person, der repræsenterer alt det, som jeg mener, der er et folkeligt opbrud imod i de her år,« siger han til Berlingske.

Kenneth Kristensen Berth har gennem foråret flere gange omtalt det franske præsidentvalg som en slags stor finale. En finale i opgøret om, hvordan fremtidens EU-samarbejde skal være.

På den ene side stod Emmanuel Macron, der er begejstret for EU og ønsker et tæt samarbejde. På den anden side Marine Le Pen og Front National, der ville kræve en folkeafstemning om at melde Frankrig ud af EU.

Og uden Frankrig i EU, ville unionens dage være talte, har DFs EU-ordfører tidligere konkluderet.

»Jeg er ikke så interesseret i at definere mig selv og DF i forhold til Front National. Jeg er mere interesseret i at definere mig i forhold til, hvilken retning EU skal tage. Der synes jeg, at det er hele Danmarks befolkning, der har tabt med valget af Macron, fordi han har sådan en gammeldags stormagtstankegang om EU,« forklarer Kenneth Kristensen Berth.

Han henviser til den bog, som Emmanuel Macron har skrevet, hvor han bl.a. nævner, at han ser de store lande, Tyskland, Frankrig og Italien, som de ledende kræfter i EU-samarbejdet.

»Det er sådan en cocktail af megen ondskab, som er samlet i ham her Emmanuel Macron,« siger Kenneth Kristensen Berth.

»Som præsident får han jo meget store beføjelser på det udenrigspolitiske område. Han har altså store muligheder for at kunne rykke EU i en bestemt retning - og han har nok også større muligheder for at rykke noget der, end han i virkeligheden får for det internt i Frankrig,« uddyber DFs EU-ordfører.

Tror på præsident Le Pen i fremtiden

Flere danske politikere har set valget af Macron som et udtryk for, at franskmændene nu har fravalgt Le Pen og hendes politik.

På samme måde fik den hollandske EU-modstander Geert Wilders i marts slet ikke det gode valg i Holland, han var blevet spået.

Men Kenneth Kristensen Berth mener, det er »for simpelt« at tolke de to europæiske valg som et generelt fravalg af fløjpartierne og deres EU-modstand.

Han henviser til, at godt 40 pct. af franskmændene i første runde af præsidentvalget stemte på Marine Le Pen og Jean-Luc Mélenchon, der begge er EU-skeptikere.

Derfor sammenligner han også anden del af præsidentvalget med det franske valg i 2002, hvor Marine Le Pens far, Jean-Marie Le Pen, og den konservative Jacques Chirac var i strid om posten.

»De andre partier har samlet sig imod Le Pen ligesom i 2002, fordi hun betragtes som det onde dyr i åbenbaringen. Men hun har alligevel formået at få fordoblet valgresultatet fra dengang til i dag. Og jeg tror, at det fortsat vil gå fremad for Front National, for Emmanuel Macron har ikke svaret på den svære situation, Frankrig befinder sig i,« siger Kenneth Kristensen Berth.

Samtidig hæfter han sig ved, at Emmanuel Macron formentlig får svært ved at samle stærk opbakning i nationalforsamlingen, der skal vælges til sommer.

Macrons parti ‘En Marche!’ er nemlig en helt ny bevægelse uden særlig mange kandidater - og som præsident får han brug for en stærk støtte i nationalforsamlingen, hvis han vil gennemføre sin indenrigspolitik.

»Hvis Frankrig kommer fri af islamisme og indvandring, og de får genereret noget økonomisk vækst, så kommer det sikkert til at gå ham godt. Problemet for Macron er, at han ikke har løsningen på de to første problemer, og at han næppe kan få sin løsning på det sidste problem igennem i nationalforsamlingen,« siger Kenneth Kristensen Berth.

Valget i Frankrig har i høj grad handlet om EU, og Marine Le Pens forslag om at trække landet ud af euroen var ikke just populært blandt vælgerne, viste målinger. Alligevel tror DFs EU-ordfører fortsat på, at det folkelige oprør eksisterer - og at Le Pen en dag bliver præsident i Frankrig.

»Om det så bliver Marine eller Marion Le Pen (Marine Le Pens niece, red.), der vinder det næste valg, det ved jeg ikke. Men en af dem skal nok blive valgt,« siger Kenneth Kristensen Berth.