DF om Samuelsens kritik af Trump: Uklogt og udiplomatisk

Twitter-diplomativet skal stoppe, mener DFs udenrigsordfører Søren Espersen. Anledningen er, at udenrigsminister Anders Samuelsen på Twitter taler med store bogstaver til USAs præsident Donald Trump, som på samme medie angriber pressen. Endnu en gang.

Twitter-diplomativet skal stoppe, mener DFs udenrigsordfører Søren Espersen. Anledningen er, at udenrigsminister Anders Samuelsen på Twitter taler med store bogstaver til USAs præsident Donald Trump, som på samme medie angriber pressen. Endnu en gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jim Bourg / Ida Marie Odgaard / Liselotte Sabroe

Udiplomatisk. Uklogt. Og potentielt skadeligt for Danmark.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, er bestemt ikke imponeret over, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) taler med store bogstaver til USAs præsident, Donald Trump.

Det gør udenrigsministeren i tweets, som han søndag aften sendte ud på både dansk og engelsk.

»Jeg synes, at Donald Trump fra NU af skal stramme op, fokusere på kampen for frihed og udvise respekt for præsidentembedet,« lød det fra Anders Samuelsen.

Anledningen til det usædvanlige diplomatiske træk er en mindst lige så usædvanlig video, som USAs præsident har offentliggjort på sin Twitter-profil. I videoen slår Trump løs på en anden mand med et CNN-logo hen over ansigtet. Videoen har optrappet konflikten mellem Donald Trump og amerikanske medier.

»Jeg synes ikke, at Anders Samuelsen skulle have gjort det,« siger Søren Espersen og bemærker, at den rette fremgangsmåde ville have været at indkalde USAs ambassadør for at få at vide, hvad der er op og ned i sagen, hvis Danmarks udenrigsminister ønskede at blande sig i den.

»Når Anders Samuelsen bare tweeter, begår han præcis den samme fejl som Donald Trump. Tweets, der vedrører andre lande, bør ikke finde sted. Derfor bør statsministeren sige til sin minister, at nu må det her twitteri stoppe,« siger Søren Espersen.

Donald Trump ligger i krig med dele af den amerikanske presse, som præsidenten beskylder for at føre en uhæderlig heksejagt mod ham. Trumps seneste angreb i form af videoklippet stammer fra et ti år gammel wrestling-show på tv, som den amerikanske rigmand deltog i.

At Donald Trump nu genbruger klippet til at angribe CNN kalder DFs udenrigsordfører for »barnagtigt, fjollet og alle de tillægsord man i øvrigt kan finde på.«

»Men at Anders Samuelsen bare sender et tweet ud, hvor han irettesætter USAs præsident, er ikke godt. Dels synker Samuelsen ned på Donald Trumps niveau. Dels risikerer han at forværre forholdet til USAs præsident og USA. Twitter-diplomati bør man ikke have,« siger Søren Espersen.

Udenrigsordføreren er også sikker på, at det bliver noteret af den amerikanske udenrigstjeneste, når Danmarks udenrigsminister udsender et sådan tweet.

For ca. en måned siden benyttede også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sig af Twitter-diplomati. Det skete, da Donald Trump meddelte, at han ville trække USA ud af en international klimaaftale. Statsministerens tone var dog mere diplomatisk end Anders Samuelsens:

»Donald Trump, vi opfordrer dig til at vise globalt lederskab. Vi har brug for USA på holdet. Hilsner fra dine nordiske venner,« skrev Lars Løkke Rasmussen.