DF om nye fængselsnavne: »Det minder om et sted, du tager hen på ferie«

Både Dansk Folkeparti og Fængselsforbundet er ude med hård kritik af Kriminalforsorgens nye navne til landets fængsler og arresthuse. Som del af en større reorganisering får eksempelvis Statsfængslet Renbæk det nye institutionsnavn »Institution Vadehavet«.

Statsfængslet Østjylland uden for Horsens får fremover matrikelnavnet Enner Mark Fængsel og institutionsnavnet Institution Enner Mark. Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby er helt uforstående for, hvorfor det ikke længere skal hedde statsfængsel. Og hvorfor man ændrer navnet fra Østjylland til Enner Mark, som »de færreste ved, hvor ligger henne«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kriminalforsorgen pisser på personalet med nye navne på landets fænglser og arresthuse, der leder tankerne hen på et sted, du tager på weekendophold med familien for at se på fisk.

Sådan lyder det fra Fængselsforbundets formand Kim Østerbye og Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby. De er mildest talt kritiske over for Kriminalforsorgens nye såkaldte matrikelnavne og institutionsnavne til landets fænglser, arresthuse og des lige.

Med de seneste års reorganisering i Kriminalforsorgen er 80 institutioner blevet skåret ned til 24, og i den forbindelse har man besluttet at ensrette navnene. Desuden er fængsler og arresthuse nogle steder slået sammen under en ledelse, som man har givet såkaldte insitutionsnavne.

Man nedvurderer betydningen

Men navneændringerne provokerer Dansk Folkepartis Hans Kristian Skibby, der nu har spurgt justitsminister Søren Pind (V), hvad der er meningen.

»Hvis du skal i arresthuset i Esbjerg, hedder det Institution Vadehavet. Det minder jo om et sted, du tager hen på ferie. Man har valgt at gøre noget, der ikke var indviklet, indviklet. Og man sidestiller fængsler og arresthuse med institutioner, som typisk er for anbragte børn eller senhjerneskadede.«

»Man nedvurderer betydningen af, at noget er et fængsel eller et arresthus, og at nogen er domsanbragt,« siger Hans Kristian Skibby.

Han mener, det er »helt bakke snavvendt« når eksempelvis Statsfængslet Sdr. Omme nu bliver til Sdr. Omme Fængsel og Institutionen Omme Å.

»Vi arbejder med straffede mennesker, og det skal fremgå«

Hos Fængselsforbundet, der repræsenterer de fleste fængselsansatte, er der også stor utilfredshed med de nye navne. Det er en »brevpapirøvelse, der er gået helt skævt« mener formand Kim Østerbye.

»Man har slet ikke inddraget medarbejderne nok. For os er det vigtigt, at navnet på det sted, man arbejder, symboliserer det, man arbejder med. Det er det, folk identificerer sig med. Vi arbejder med straffede mennesker, og det skal fremgå af den titel, arbejdspladsen har. Derfor nytter det ikke, at man tror, vi står i en å, når man kalder en institution Omme Å eller Odense Å,« siger han og fortsætter:

»Vi føler lidt, de pisser på personalet. De har helt misset at forklare, hvad det handler om, og hvorfor de gør det. Og så er det ekstra slemt, når det sker samtidig med, at man presser personalet helt ekstremt på grund af personalemangel og reorganiseringen.«

En rus af et euforiserende stof

Pressemedarbejder i Kriminalforsorgen, Sabrina Ejstrup Vig, forklarer, at man har haft et behov for overordnede navne til fængsler- og arresthusene med de nye ledelsesstrukturer.

»Ordet institution er som sådan ikke nyt udtryk for os. Vi har længe brugt det, når vi skulle tale samlet om fængsler, arrester, pensioner eller Kriminalforsorgen i Frihed (hvor man eksempelvis kan afsone med fodlænke, red.). Vi har givet institutionerne navne efter deres geografiske placering, og de bruges som en samlet betegnelse for flere matrikler under en ledelse. Matriklerne vil stadig have deres egne navne med funktionsbetegnelse om arrest, pension eller fængsel,« siger hun.

Hans Kristian Skibby har imidlertid et andet bud på, hvorfor man har valgt de nye navne:

»Det må have været i en rus af et eller andet euforiserende stof. Jeg kan ikke forstå, man bruger ressourcer på det her.«