DF om lavere topskat: Nej, det kan vi ikke se for os

DF-toppen hælder liberale planer om at sænke topskatten ned ad brættet.

Foto: Uffe Weng

Dansk Folkeparti siger klart nej til at sænke topskatten.

»Der skal jo være mandater nok til det. Det er simpelthen for tidligt at gå ud at sige, hvad man får i et regeringsgrundlag, som helt er Venstres. Venstre går ind for det, men det er jo ikke sikkert, at vi andre går ind for det. Der skal jo forhandles om det, og jeg forestiller mig, at det bliver hårde forhandlinger. Jeg forstår ikke, hvor LA går ud og siger, at nu har man fået det. Det har man da ikke,« siger DF-næstformand Søren Espersen til Politiko.dk.

Hvis Venstre vil fremlægge et forslag om lettelse i topskatten, hvor står DF så?

»Vi er ikke interesseret i topskattens afskafffelse. Det har vi sagt i mange år og levet derefter. Vi vil gerne have skattelettelser i bunden. Det er vores indgang, og så må vi se, hvordan det flasker sig. Det er jo nok ikke en sag, der kommer op før næste år, men det er vores linje. Vi har ikke hørt nærmere om, hvordan det skal indrettes. I sager som disse vil det være rigtigt godt, hvis også Socialdemokratiet kommer med.«

Kan I se for jer, at DF kommer til at acceptere Venstres ambition om topskat på nogen måde?

»Nej. Det kan jeg ikke se for mig.«

Liberal Alliance storjubler

Ifølge flere medier vil Lars Løkke Rasmussen (V) i morgen at præsentere et regeringsgrundlag, der indeholder en målsætning om at sænke topskatteprocenten fra 15 til 10 pct.

Det vækker begejstring hos de Konservative og ikke mindst Liberal Alliance.

»Det endte godt - med et regeringsgrundlag der afskiller sig markant fra hvad vi hidtil har set i DK. Rejsen har været lang, fødslen hård, men nu får vi en regering, der både vil sænke skatten for de laveste indkomster OG vil sænke marginalskatten,« skriver Anders Samuelsen (LA) på Facebook.

Men DF afviser altså at lægge stemmer til det og dermed mangler den nye Løkke-regering lige nu et politisk flertal i Folketinget, der kan gøre forslaget til virkelighed.

»Dansk Folkeparti er ikke gået til valg på at afskaffe topskatten. Tværtimod er vi gået til valg på, at hvis der bliver penge til at lette skatten, så skal det foregå i bunden. Det står vi fast på,« siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til TV2.

Fra forslag til vedtagelse

De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen, skriver på Facebook, at »i politik er der nogle gange meget langt fra ord til handling«.

»K har kæmpet for topskattelettelser sammen med LA. Og den kamp skal LA og K fortsætte sammen i tæt samarbejde. Nu handler det om at komme videre fra forslags stadiet til konkret vedtagelse,« konstaterer han og erindrer om, at DF gik med til at lette skatten på den sidst tjente kroner i forbindelse med VK-regeringens forrige skatteaftale.

Lars Løkke Rasmussen forventer at gå til Dronningen i dag og meddele, at han agter at danne en ren V-regering, som kan præsenteres søndag.