DF: Om et par år sidder vi i samme suppedas igen

Grækenland ville ifølge Søren Espersen have større chance for at komme økonomisk til hægterne uden for euroen frem for at blive i et selskabet.

Foto: Nils Meilvang

Der er ingen grund til at flå proppen af ouzo-flasken i jubel over mandagens aftale mellem Grækenland og landets kreditorer.

Det bedste for grækerne ville nemlig være at forlade eurozonen, mener Søren Espersen (DF), Dansk Folkepartis udenrigsordfører og formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

»Jeg er ikke i tvivl om, at de ville være langt bedre stillet, hvis de forlod euroen. Så ville de få en valuta, der passer til landets økonomi og formåen. Det er en skam for Grækenland, at det ikke er sket,« siger han.

Søren Espersen mener, at grækerne for alvor ville kunne få gang i eksporten og trække turister til landet, hvis landet fik sin egen valuta.

For at Grækenland kan blive i euroen skal de græske politikere senest onsdag vedtage vidtrækkende reformer af blandt andet skatte- og pensionssystemet. DF-politikeren har dog kun en lille forhåbning til, at lovene vil blive til virkelighed.

»Jeg er ikke i tvivl om, at lovene nok skal blive vedtaget. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Det er implementeringen, det kniber med. Man har i Grækenland et skattevæsen, der er så forældet og gammeldags, at man reelt ikke har mulighed for at kontrollere, hvem der betaler skat. Sådan et nyt skattesystem kan man ikke bare bygge op på en uge,« siger Søren Espersen og tilføjer, at han håber det bedste:

»Jeg håber, det går godt for Grækenland og eurozonen, men jeg tvivler altså på, at vi ikke om et par år sidder i samme suppedas igen.«