DF om blåt sygesikringsbevis: »Det fungerer slet ikke«

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Bloxt vil bede ministeren gå ind i sagen om, at mange danskere må lægge flere tusind kroner ud for behandling og medicin, når de bliver akut syge på rejser i Europa, selv om de viser det blå EU-sygesikringsbevis.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Bloxt vil bede ministeren gå ind i sagen om, at mange danskere må lægge flere tusind kroner ud for behandling og medicin, når de bliver akut syge på rejser i Europa, selv om de viser det blå EU-sygesikringsbevis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hører ingen steder hjemme, at danske turister skal lægge flere tusind ­kroner ud for medicin og behandling, når de bliver syge eller kom mer til skade på rejser rundtomkring i Europa.

Det mener Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), som retter kritik af det blå EU-sygesikringskort og de behandlingssteder, der ikke accepterer kortet, men kræver betaling på stedet.

»Det kan ikke være rigtigt. Der er mange mennesker, der ikke bare lige sådan kan lægge flere tusind kroner ud, når de er på ferie,« siger hun.

Med det blå sygesikringskort har man ret til behandling efter samme vilkår som borgerne i det land, man rejser i, dog kun på offentlige sygehuse og klinikker samt behandlingssteder, der også er en del af den offentlige sygesikring i det pågældende land.

Når danske turister har lagt penge ud for behandling, kan de søge refusion hos Styrelsen for Patientsikkerhed eller regionerne. Siden ordningen med tilknytning til det blå kort trådte i kraft som offentlig rejsesygeforsikring for danskerne 1. august 2014, har Styrelsen for Patientsikkerhed behandlet 5.900 refusionssager.

Det antal er alarmerende højt, mener Liselott Blixt. Allerede før det blå kort erstattede det gule sundhedskort som offentlig rejsesygesikring, var hun skeptisk, fordi dækningen med det blå kort er mindre omfattende, end den var med det gule. Nu ønsker ordføreren, at refusionssagerne bliver undersøgt nærmere for at kortlægge, hvor og i hvilke tilfælde danskerne støder på store udlæg, og hun vil have ministeren til at gå ind i sagen.

»Vi er gået fra en ordning, der fungerede fint, til en ordning, der slet ikke fungerer. Det bliver vi nødt til at finde en løsning på,« siger hun.

Berlingske har forgæves forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Sophie Løhde (V).