DF og SF vil bruge bøder i kampen mod mobning

Mange skoler mangler en plan mod mobning. Det kan en ny klageinstans for mobbeofre lave om på, mener DF og SF.

Elever, der bliver mobbet, skal kunne klage over skolen, hvis den ikke gør nok for at forhindre mobning, mener Dansk Folkeparti og SF. Scanpix/Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. En national klageinstans for elever, der er udsat for mobning, er en god måde at tvinge alle skoler til at sætte ind mod drillerier og chikane.

Det mener Dansk Folkeparti og SF.

Dermed støtter partierne et forslag fra undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V). Ifølge Berlingske vil hun gøre det muligt at straffe skoler økonomisk, hvis deres indsats mod mobning er mangelfuld.

- Det er en god idé at lægge pres på skolerne, så de tager mobning alvorligt, siger Jens Henrik Thulesen Dahl, undervisningsordfører fra Dansk Folkeparti.

- Jeg ser det som en måde, hvor man siger meget tydeligt, at skolerne er nødt til at tage mobningen alvorligt og lave en seriøs indsats for at opdage og imødegå mobningen, hvis den opstår.

Også SF ser muligheder i idéen.

- Der er stadig mange skoler, som ikke arbejder intensivt med mobning. Der er mange, der ikke har lavet mobbehandleplaner. Jeg tror, det her vil sætte mere fokus på at beskytte eleverne, siger undervisningsordfører Jacob Mark.

Ifølge Berlingske foreslår undervisningsminister Ellen Trane Nørby, at der oprettes en klageinstans under Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Klageinstansen skal kunne give skolerne påbud. Og først derefter kan bøder for en manglende indsats mod mobning blive aktuelle.

Det er ministerens tanke, at tiltaget skal være disciplinerende og forebygge mobning. Derfor er det ikke et mål i sig selv at indkræve bøder fra skolerne, påpeger Jens Henrik Thulesen Dahl fra DF.

- Hvis man kommer dertil, hvor man er nødt til at bruge en klageinstans eller udskrive en bøde, er det jo for sent, siger han.

Regeringen har ikke besluttet, hvor store de eventuelle økonomiske sanktioner skal være, skriver Berlingske.

Men hvis der for eksempel er tale om en fri grundskole eller et gymnasium, skal dele af stats- eller taxametertilskud kunne tilbageholdes.

I folkeskolernes tilfælde vil en sanktion ramme kommunen.

/ritzau/