DF og SF indgår pagt om flere penge til ældre end Løkke lover

Under valgkampen er der fokus på at skabe bedre forhold til de ældre, som ventes at blive flere og flere.

Dansk Folkeparti og SF vil tilføre ældreområdet flere penge efter valget, og da de to partier tilhører hver sin blok, er det et krav til hver sin statsministerkandidat. (Arkivfoto). Simon Læssøe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. Et umage par går nu sammen om et løfte til de ældre.

Dansk Folkeparti og SF vil tilføre ældreområdet flere penge efter valget, og da de to partier tilhører hver sin blok, er det et krav til hver sin statsministerkandidat.

Partierne vil afsætte en milliard kroner ekstra til de ældre, end Venstre lægger op til med sit velfærdsløfte, hvor udgifterne i det offentlige skal stige proportionelt med antallet af ekstra ældre og flere børn.

- Det er ikke nok, så bliver det bare det samme som nu, vi skal løfte ældreplejen, og der foreslår vi en milliard mere de næste par år.

- Vi skal løse problemer med, at de ældre oplever, at der ikke er tid nok til omsorg og pleje, siger SF-formand Pia Olsen Dyhr.

SF foreslår flere ansatte og faste hold i ældreplejen, så samme plejepersonale kommer selv ved sygdom.

Hun foreslår, at pengene bliver taget fra det økonomiske råderum, som er statens forventede økonomiske overskud frem mod 2025.

Desuden vil SF tilbagerulle nogle af den nuværende regerings skattelettelser som for eksempel formueskatten og arveafgiften til virksomhedsejere. Partiet foreslår at lade de offentlige udgifter stige med 1,0 procent.

Dansk Folkeparti vil også prioritere de ældre.

- Vi ønsker i Dansk Folkeparti, at de penge bliver øremærket ældreområdet, så når pengene kommer ud i kommunerne, så ender de også i ældreområdet, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede onsdag velfærdsløftet, hvor der lægges op til at lade de offentlige udgifter stige med 0,65 procent hvert år frem til 2025.

Det skal sikre, at der er nok penge til at betale for offentligt ansatte, der kan tage sig af de ekstra ældre og flere børn, som ventes at komme i de kommende år.

I 2015 gav de hinanden håndslag på, at de ville sørge for et bedre forhold for dagpengemodtagere. Det er den øvelse, de to partiformænd nu forsøger igen.

Ældre, pension og efterløn rangerer meget højt hos mange, der er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds ved valget.

Det viser en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Mindst 1000 personer bliver hver uge spurgt til, hvad de synes, er de tre vigtigste emner for dem. 37,5 procent af tvivlerne svarede i uge 18, at ældre, pension og efterløn er blandt de vigtigste emner.

Folketingsvalget afholdes 5. juni, hvilket er grundlovsdag. Der er desuden valg til EU-Parlamentet 26. maj.

/ritzau/