DF og S: Urealistisk at undgå fejldiagnoser

Hvis man skal nedbringe antallet af fejldiagnosticeringer, så skal alle fejl registreres, understreger Socialdemokraterne. DF vil have læger til at lytte bedre til patienterne.

Flemming Møller Mortensen (S) og Liselott Blixt (DF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Mathias Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et stort problem, at tusindvis af danskere får stillet forkerte diagnoser, men problemet bliver kun større, hvis man ikke lærer af fejlene.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), efter Berlingske beskriver, hvordan adskillige danskere enten får stillet forkerte diagnoser eller slet ingen. Ifølge tal fra Patienterstatningen, Patientombuddet og Dansk Selskab for Patientsikkerhed indberettes op imod 100.000 såkaldte utilsigtede hændelser hvert år af patienter og personale på landets sygehuse. Flemming Møller Mortensen understreger, at situationen er problematiks, men at det er godt, at fejlene registreres.

»Problemet vokser kun, hvis vi ikke sørger for, at alle fejl og utilsigtede hændelser bliver registreret, så man kan lære af fejlene,« siger S-ordføreren, der mener, at sygehuspersonale allerede er blevet bedre til at registrere, når der sker fejl:

»Man har fået en bedre kultur ude i afdelingerne, hvor både personalet og den daglige ledelse er opmærksom på, at man skal sørge for at få tingene registreret, hvis der er noget, der ikke går som planlagt og ikke skulle have været sket.«

Flemming Møller Mortensen tror, at man skal passe på med at stile efter et fuldstændigt fejlfrit system.

»Det kan være rigtigt vanskeligt at stille en diagnose, men vi skal have et sundhedsvæsen, hvor der er den nødvendige tid til at tale med patienten og undersøge patienten, og vi skal have det apparatur, der skal til, for at man kan få hjulpet lægerne, sygeplejerskerne og andre så godt som overhovedet muligt til at få stillet diagnosen rigtigt og meget hurtigt,« siger han.

Hos Dansk Folkeparti er sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) enig i, at et fuldstændigt fejlfrit system er urealistisk. Men hun mener, det er tid til at se på, at der sker for mange fejl. Skal antallet af fejldiagnosticeringer nedbringes, så skal læger blive bedre til at lytte til patienter, mener hun.

»En ting er, at vi har en garanti for, at man bliver hurtigt udredt og kommer hurtigt i behandling, men det nytter ikke noget, hvis man kommer op med en knude eller et andet problem, som så ikke bliver taget alvorligt. Lægerne skal blive bedre til at lytte til patienterne, når de kommer og siger, at der er noget galt. For den, der er bedst til at vide, når der er noget galt, er borgeren selv,« fastslår Liselott Blixt.

Ifølge Berlingske er der på fem år blevet udbetalt over en halv milliard kroner i erstatning til patienter, der har oplevet alvorlige helbredsmæssige konsekvenser som følge af »oversete diagnoser«. I alt 3.541 patienter fik fra 2008-2012 udbetalt erstatning på grund af oversete diagnoser, viser rapport fra Patienterstatningen.