DF og S kræver svar: Ugennemskuelighed plager Skats budget

Der er ikke overblik over, hvordan pengene bliver brugt i Skat, og derfor kan politikerne ikke træffe beslutninger på et oplyst grundlag. DF vil bede om en redegørelse fra skatteministeren.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Over halvdelen af Skats fem milliarder kroner store budget bliver brugt på administration og ledelse, mens kerneopgaverne bliver forsømt.

Det skriver Berlingske tirsdag, efter avisen har fået indblik i en kritisk rapport fra Rigsrevisionen. I rapporten afføder de høje udgifter til administration og ledelse massiv kritik fra Rigsrevisionen, der konkluderer, at Skat bruger for få penge på kerneopgaver. Rapporten bliver fremlagt på et pressemøde onsdag.

Der er bare et problem.

Skatteministeriet har ikke overblik over, hvor stor del af administrationsudgifterne der eksempelvis går til medarbejdere, der vedligeholder IT-systemer, som i sidste ende varetager kerneopgaver. Derfor er budgettet ugennemsigtigt, mener Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF).

»Det helt store problem er, at det ikke er helt gennemskueligt, hvad der er op og ned i sagen. Rigsrevisionen kritiserer Skat, fordi de bruger for mange penge på administration, og Skat siger samtidig, at det er fordi, der bliver brugt mange penge på IT, som bliver opgjort på en anden måde,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke helt gennemskueligt, hvilke ressourcer, der er afsat til hvad, og det gør det næsten umuligt for os politikere at tage stilling til, om der skal flere eller færre ressourcer til et område, når Skatteministeriet ikke selv kan redegøre for det.«

Ifølge Berlingskes oplysninger, der stammer fra Skatteministeriet, Skat og Rigsrevisionen, er Skats kerneopgaver inddelt i fire områder: afregning, indsats, inddrivelse og vejledning. Men siden 2011 er en større og større del af Skats husholdningsbudget blevet spist af udgifter til administration og ledelse.

Det fik Skatteminister Karsten Lauritzen (V) til at indkalde alle skatteordførere tirsdag til et fortroligt møde, hvor de fik en orientering i den verserende sag.

Skatteministeren lagde angiveligt vægt på, at budgetopgørelsen i Skat ikke er retvisende, fordi en stor del af administrationsudgifterne oprindeligt går til IT-systemer, der varetager kerneopgaver.

Men den forklaring var Socialdemokraternes skatteordfører, Jesper Petersen (S), skeptisk over for inden orienteringen.

»Jeg vil alligevel stille spørgsmålstegn ved, om det alene er forklaringen, men det kan Skatteministeren forhåbentlig redegøre for.«

»Det lader til, at der er god grund til at holde øje med, om de administrative og ledelsesmæssige lag ikke er vokset fra resten af organisationen,« siger Jesper Petersen.

Efter orienteringen fra Skatteministeren var Dennis Flydtkjær ikke blevet klogere på, hvordan Skats budget hænger sammen, og derfor kræver han nu en redegørelse fra ministeren.

»Jeg vil bede skatteministeren om en redegørelse for, hvor mange ressourcer der bliver brugt på henholdsvis administration og de enkelte kerneydelser, og så samtidig bede ham om at komme med løsningsforslag til, hvordan man fremadrettet kan opgøre arbejdsopgaverne, så de bliver mere gennemskuelige,« siger han.

Ifølge skatteadvokat og ekstern lektor ved Aarhus Universitet Torben Bagge er Skat blevet en mammut-organisation, og det gør det svært at fokusere på kerneopgaverne.

»Det er grundlæggende dybt bekymrende, at man er landet i den situation, hvor man kan konstatere, at kernefunktionerne jo dårligt nok fungerer – at alt omkring opkrævning mere eller mindre er sat i bero samtidig med, at man aldrig har brugt så mange penge på at holde sig selv kørende frem for at fokusere på kerneopgaverne,« siger han.