DF og S i krig med »ekstremt uønskede« rockere: Slut med prøveløsladelser

Medlemmer af bander og rockergrupper skal afskæres muligheden for prøveløsladelse, når de sendes i fængsel, mener Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Liberal Alliance er positiv over for ideen.

»Vi taler om nogle af de mest barske og forråede kriminelle i det her samfund. Hvis vi ikke kan putte dem længe i fængsel, så ved jeg ikke hvem, der skal sidde i fængslerne,« siger DF-retsordfører Peter Kofod Poulsen, der nu vil afskære rockere og bandemedlemmer muligheden for prøveløslades, hvis de idømmes fængselsstraffe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vil benytte de kommende forhandlinger om en rocker- og bandepakke, der indledes i den kommende uge, til at afskære rockere og bandemedlemmer fra at kunne prøveløslades.

I dag er det kutyme, at kriminelle prøveløslades, når de har afsonet to tredjedel af den idømte straf, men for registrerede medlemmer af bander og rockergrupper skal en dom på eksempelvis fem års ubetinget fængsel være lig med fem år bag tremmer, hvis det står til Dansk Folkepart og Socialdemokratiet.

Begge partier har netop adgangen til prøveløsladelse - eller manglen på samme - som et central punkt på dagsordenen, når de på fredag efter planen indleder forhandlingerne hos justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

»Det må være et selvstændigt mål at holde rockere og bandemedlemmer væk fra gaden, fra kriminaliteten og væk fra almindelige mennesker i så langt tid som overhovedet muligt. Derfor synes jeg kun, det er fair, at når man idømmes en fængselsstraf for at have begået grov kriminalitet, så skal den straf stå ved magt, og så skal man ikke prøveløslades efter to tredjedele af straffen,« siger retsordfører Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti.

Allerede i dag kan dømte kriminelle udelukkes fra prøveløsladelse, hvis de er medlem af en bande eller rockergruppe, der er involveret i en aktuel konflikt.

Det er denne ordning, som de to partier vil udvide til per automatik at gælde for alle rocker- og bandemedlemmer. Den nuværende ordning er tidligere blevet kritiseret af forsvarsadvokater og juridiske eksperter for at være et brud på grundlæggende retsprincipper om at alle er lige for loven.

Kritikken preller imidlertid af på Peter Kofod Poulsen.

»Vi taler om nogle af de mest barske og forråede kriminelle i det her samfund. Hvis vi ikke kan putte dem længe i fængsel, så ved jeg ikke hvem, der skal sidde i fængslerne. Det er en gruppe mennesker, der står bag den allerhårdeste kriminalitet, og som gør danskerene utrygge. De er ekstremt uønskede,« siger han.

Samtidig ser DF-ordføreren gerne, at der indføres en øget mulighed for at lægge straffe for forskellige typer kriminalitet oven på hinanden.

»Man må stå til ansvar for den kriminalitet, man begår, og det skal gælde uanset, om det er forskellige former for kriminalitet,« siger Peter Kofod Poulsen.

S: Exit-forløb som gulerod

Det var den daværende socialdemokratisk ledede Thorning-Schmidt-regering, der fratog rockere og bandemedlemmer retten til prøveløsladelse, hvis der var risiko for, at de pågældende ville blive løsladt til at indgå i en voldelig bandekonflikt.

Siden har S-retsordfører Trine Bramsen peget på at udvide ordningen, og hun medbringer forslaget som »et centralt punkt« til de kommende forhandlinger.

»Vi inddrog prøveløsladelsen allerede i 2014 ved verserende rocker- og bandekonflikter. Hvis man ikke ønsker at komme ud af miljøet og blot vil ud at begå ny kriminalitet, så ser jeg ingen grund til, at man skal prøveløslades. Derfor skal en prøveløsladelse gøres afhængig af, at man indgår i et exit-forløb,« siger Trine Bramsen.

Tidligere på året har nu afgåede justitsminister Søren Pind (V) afvist tanken om i udgangspunktet helt at afskære bestemte grupper af kriminelle muligheden for prøveløsladelse med henvisning til hensynet til menneskerettigheder.

Ved den lejlighed var både Liberal Alliance og de Konservative positivt stemt over for ideen. Siden er begge partier blevet en del af regeringen.
Hos regeringspartiet Liberal Alliance er retsordfører Christina Egelund fortsat åben for tanken.

»Det er Liberal Alliances politik at skærpe straffene i det hele taget for den type kriminalitet, så at skrue på konsekvensværktøjet er vi åbne over for,« siger hun.

Et flertal anført af Socialdemokratiet og DF har presset på for at få igangsat forhandlingerne om de nye tiltag over for rockere og bandemedlemmer inden jul.