DF og S går sammen til kamp mod sort arbejde

Kasseapparater skal notere alle kontante og elektroniske betalinger, kræver S og DF i udspil mod sort arbejde.

Håndværkerne forudser mere sort arbejde, når håndværkerfradraget forsvinder. Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fremlægger et fælles udspil mod sort arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Sort arbejde koster såvel samfundet som lovlydige virksomheder dyrt. Derfor skal sort arbejde bekæmpes bedre, mener Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i et fælles udspil.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Det skaber ulige konkurrence, når en restaurant ikke betaler moms og afgifter og aflønner sort. Så udkonkurrerer de en anden restaurant, som betaler det, de skal, siger DF's skatteordfører«, Dennis Flydtkjær.

»Det skal vi væk fra.«

Han fremlægger udspillet sammen med socialdemokraten Mattias Tesfaye.

I 2014 anslog Rockwool Fondens Forskningsenhed et årligt tab i skatter på sort arbejde til mindst fem milliarder kroner. Tabet er godt en tredjedel mindre end i 2012, da tabet blev anslået til 7,5 milliarder kroner.

De to partiet kræver, at virksomheder køber nye kasseapparater. Disse skal registrere og gemme alle oplysninger om kontante og elektroniske betalinger.

Så kan Skat kontrollere, om butikker, pizzeriaer og kiosker betaler moms, skat og afgifter. Fra 2010 har Sverige krævet registrering og logning. Her regner myndighederne med tre milliarder svenske skattekroner ekstra årligt.

Et nyt kasseapparat koster en virksomhed godt 20.000 kroner. Men mange gamle kasseapparater kan moderniseres for omkring 5.000 kroner. Det viser erfaringer fra Norge.

»Vi er godt klar over, at det er en udgift for erhvervslivet, der skal ud og købe kasseapparater«, siger Mattias Tesfaye (S).

»Men samlet set tror jeg, at langt de fleste af de lovlydige vil se det som et positivt bidrag til at få ryddet op og skabt lige konkurrence.«