DF og EL advarer mod flygtningeaftale med Tyrkiet

Tyrkiet tilbyder EU hjælp til at løse flygtningekrisen. Men Tyrkiets tilbud lugter ifølge Dansk Folkeparti og Enhedslisten langt væk af både urimelige betingelser og en begrænset effekt.

Tyrkiet tilbyder EU hjælp til at løse flygtningekrisen. Men Tyrkiets tilbud lugter ifølge Dansk Folkeparti og Enhedslisten langt væk af både urimelige betingelser og en begrænset effekt. Arkivfoto: Umit Bektas/Reuters Fold sammen
Læs mere
Foto: UMIT BEKTAS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder en mulig flygtningeaftale mellem EU og Tyrkiet for en potentiel »game changer« – Dansk Folkeparti og Enhedslisten kalder det en utrolig dårlig handel for EU.

Begge partier advarer Løkke og de øvrige EU-regeringsledere mod at acceptere Tyrkiets betingelser, når de på et topmøde 17. marts skal tage endelig stilling til den aftaleskitse, som ligger på forhandlingsbordet.

»Aftalen vidner om stor desperation i EU,« siger Kenneth Kristensen Berth, Dansk Folkepartis europaordfører:

»Den vil ikke løse flygtningeproblemet, men måske få det til at se lidt mindre ud: I stedet for at folk kommer ind i EU i gummibåde og vandrer op gennem Europa, skal vi til selv at hente dem. Resultatet er det samme.«

Tyrkiet har tilbudt, at EU fremover kan sende alle, som krydser det smalle farvand mellem Grækenland og Tyrkiet illegalt, tilbage. Den farlige flugtrute bringer dagligt over 2.000 mennesker ind i EU, og aftalen med Tyrkiet kan underminere menneskesmuglernes forretningsmodel, betonede Lars Løkke Rasmussen fra Bruxelles:

»Hvorfor skulle en syrisk flygtning betale 1.000 euro for at komme i en gummibåd til Grækenland, hvis det sikre resultat var, at man blev sat på en ny båd og blev returneret og sat nederst på listen over dem, der havde en mulighed for på et tidspunkt at komme til Europa?« spurgte statsministeren.

Til gengæld forlanger Tyrkiet, at EU-landene skal genbosætte én syrisk flygtning, som befinder sig i en flygtningelejr i Tyrkiet – det gør ca. 2,5 mio. syrere – hver gang, en syrer tages tilbage fra Grækenland. Dertil har Tyrkiet andre betingelser:

  • At EU fra juni 2016 skal give visumfrihed for alle tyrkiske statsborgere, som vil rejse ind i Europa.
  • At EU, som har lovet 22,5 milliarder euro til flygtninge i Tyrkiet i 2016 og 2017, skal lægge ekstra 22,5 euro i puljen i 2018.
  • At nye forhandlingskapitler for Tyrkiets EU-optagelse åbnes.

Men nej, siger DF, der mener, at eneste løsning på flygtningekrisen er at fjerne muligheden for at få permanent opholdstilladelse i bl.a. Danmark, fordi det vil stoppe selve tiltrækningskraften.

»Det er en skandale, at det er nået så langt«

Enhedslistens EU-ordfører, Søren Søndergaard, argumenterer for, at aftalen vil give yderligere ophobning i Tyrkiet af flygtninge, der vil betale højere priser for risikable ruter ind i EU. Og at menneskesmuglerne får endnu mere kronede dage.

»Og så er der de politiske konsekvenser, hvor man må sige, at EU giver diktatorer og autoritære regimer gode idéer. Det er en skandale, at det er nået så langt,« siger Søren Søndergaard.

Venstres poliske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, sukker over kritikken:

»Hvis vi kan forhindre, at mennesker i bedste fald sætter sig op i gummibåde – i værste fald mindre sødygtige fartøjer – synes jeg, vi har opnået noget. Vi bliver nødt til at håndtere problemet her og nu, og vi bliver nødt til at få en aftale med Tyrkiet,« siger han.

»Inden jeg kom herind på Christiansborg, brugte jeg ti år på at forhandle internationale aftaler. Dér har man nogle gange overhånden, og det har Tyrkiet hér,« siger Jakob Ellemann-Jensen:

»Jeg ser ikke tyrkisk EU-medlemskab for mig lige nu – navnlig ikke med den måde Tyrkiet agerer på. Men jeg tror ikke, at vores mulighed for at få Tyrkiet til at agere mere hensigtsmæssigt i forhold til eksempelvis fri presse bliver større af, at vi skubber landet væk.«