DF ønsker total omlægning af udlændingepolitikken

Udlændingepolitikken er det altoverskyggende punkt på Dansk Folkepartis dagsorden, når regeringen indleder efterårets politiske forhandlinger. Og partiet vil gå til stålet.

Dansk Folkepartis pressemøde efter sommergruppemødet på Christiansminde Hotel i Svendborg 10. august 2016. Formand Kristian Thulesen Dahl (tv.) og gruppeformand Peter Skaarup (th.) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi skal have genskabt kontrollen«.

Sådan sammenfatter Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, partiets udlændingepolitiske prioriteringer i forhold til efterårets vanskelige politiske forhandlinger om fremtidens Danmark.

Bevæbnet med en ny fempunkt-plan går DF til forhandlingsbordet, når regeringen blandt andet fremlægger en 2025-plan, der danner rammen om Danmarks økonomi de næste ni år, herunder eventuelle skattelettelser.

På partiets sommergruppemøde i Svendborg, hvor der netop er blevet afholdt pressemøde, betonede Kristian Thulesen Dahl, at Danmark bruger et tocifret milliardbeløb på asylområdet.

»Vi så sidste efterår, at der ikke var styr på tingene. Folk kom ind over grænsen. Noget lignende, som vi så for et år siden, vil kunne ske igen. Det har økonomiske konsekvenser,« siger DF-formanden.

DF vil for det første have en permanent og udbygget grænsekontrol, som skal erstatte den nuværende midlertidige kontrol ved Danmarks grænser. Samtidig ønsker partiet, at asylansøgere skal ”straksbehandles” på grænsen. Som tredje punkt foreslår DF, at der skal laves repatrieringsplaner for flygtninge og migranter i stedet for de nuværende integrationsplaner.

»Når folk kommer til Danmark, så bliver de i dag udstyret med det budskab, at de skal integreres i det danske samfund, og at det ikke kan gå hurtigt nok, og nu sætter vi de her redskaber i gang. Det ønsker vi, at man får vendt om,« siger Kristian Thulesen Dahl.

DF: Danmark skal frigøres fra konventionerne

DF ønsker også et opgør med, at personer på midlertidigt ophold i kraft af forårets trepartsaftale kan optjene dagpenge gennem et toårigt integrationsforløb. Og som det femte og sidste punkt ønsker DF ifølge formanden, at Danmark skal »frigøre« sig fra de internatonale konventioner, så Danmark i højere grad kan udvise kriminelle, nægte familiesammenføring og nægte at give dansk statsborgerskab.

Som blå bloks største parti spiller Dansk Folkeparti en afgørende rolle under efterårets hæsblæsende politiske forhandlinger om skattereform, et nyt system for ejendomsvurderinger og boligskat samt en ny model for at finansiere den grønne omstilling. Svære sager, hvor der skal flyttes milliarder af kroner. Sidst i august fremlægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sin analyse af dansk økonomi frem mod 2025 og sparker dermed forhandlingerne i gang.

Men efterårsstormen er begyndt at trække op. I søndagens Berlingske opfordrede Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, DF-formand Kristian Thulesen Dahl til et parløb under de kommende forhandlinger for blandt andet at undgå de topskattelettelser, som Liberal Alliance har krævet for ikke at vælte regeringen. Efter en først lidt afventende modtagelse tager Dansk Folkeparti nu varmere imod Socialdemokraternes bejleri, men stiller som betingelse flere stramninger af udlændingepolitikken.

Tilstrømningen af flygtninge og migranter er ifølge DF den vigtigste politiske udfordring at håndtere med dens - efter partiets opfattelse - enorme økonomiske og kulturelle trussel mod det danske samfund. Mens andre borgerlige partier især prioriterer økonomiske spørgsmål - herunder topskattelettelser - i forbindelse med efterårets politiske forhandlinger, understreger, at udlændingepolitikken er vigtigere.

»Med al respekt er én diskussion fordeling af skattelettelser, som nogle mener, at der er råd til at give. Noget andet er, om vi har styr på vores grænser. Om vi har styr på indvandringsspørgsmålet,« siger Kristian Thulesen Dahl og fortsætter: »Jeg bliver nødt til at insistere på, at der er et emne, som vi har lagt på bordet i dag, som i den grad er vigtigere at få adresseret end at nørkle med det andet.«

Samtidig fastslog Kristian Thuelsen Dahl, at DFs økonomiske politik fortsat er, at der skal være en vækst i de offentlige udgifter 0,8 pct. om året. Penge, som skal gå til især ældre, sundhedsvæsnet og mere politi. Og det er partiets udgangspunkt, at den offentlige vækst skal sikres, før der kan gives topskattelettelser.

Dermed tegner efterårets politiske forhandlinger ikke ligefrem til at blive mindre tumultariske. Ifølge Finansministeriets seneste vurdering medfører flygtningestrømmen, at de offentlige udgifter vil stige med 6,4 mia. kr. 2017-2020. For regeringen er den stigende udgift en væsentlig grund til at gennemføre økonomiske reformer. For DF er en nedbringelse af udgiften en forudsætning for skattelettelser.