DF ønsker IT-havarikommission efter ny skatteskandale

Dansk Folkeparti mener ikke, det kan være rigtigt, at danskerne gang på gang skal være vidne til, at staten bruger skattekroner på dyre IT-systemer, som ikke fungerer.

Skats IT-system EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) har inddrevet gæld ulovligt, og mens det er én i rækken af skandalesager i Skat, er det også én i rækken af sager om dyrt indkøbte IT-systemer, der ikke virker. Dansk Folkeparti ønsker en IT-havarikommission, så den tendens ikke fortsætter.

Det er Berlingske, der mandag kan berette, at Skat systematisk opkræver penge fra danskere, selvom Skat godt ved, kravene er forældede. Berlingske har fået indblik i en endnu ikke offentliggjort rapport fra statens egen advokat, Kammeradvokaten, som viser, at det er Skats inddrivelsessystem, EFI, der overtræder loven.

»Det er rigtig skidt for det danske samfund, at vi nu får endnu en skandale i Skat, men også at vi får endnu en IT-skandale,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær (DF).

Han henviser til, at det for nylig kom frem, at Skat angiveligt har udbetalt over seks milliarder kroner til svindlere i udlandet, der uberettiget har fået refusion for udbytteskat.

»Vi har lige haft 6,2 milliarder kroner, der er forsvundet, og nu ser det ud til, at der er endnu større problemer med det her inddrivelsessystem EFI. Det er et system, vi allerede har tabt 2,3 milliarder kroner på, og jeg tror, det ender med, at vi kommer til at skrotte det,« siger skatteordføreren.

Han vil dog ikke udtale sig om, hvorvidt han mener, det udskældte EFI-system skal stoppes, før han ser den endelige analyse fra Kammeradvokaten.

Til gengæld vil Dennis Flydtkjær have taget hånd om statens indkøb af IT-systemer.

»Der har vel snart knap nok været noget IT-system, der har været en succes for staten, og det er rigtig skidt for tilliden. Danskerne betaler jo ret høj skat, men når man samtidig kan se, at pengene fosser ud af landet, fordi man bliver snydt af udenlandske kriminelle eller har IT-systemer, som ikke kan finde ud af at opkræve penge, så mindsker det folks tillid til at betale den skat, de skal,« siger han.

Ordføreren foreslår, at man opretter en IT-havarikommission, inspireret af Havarikommissionen, der undersøger fly- og togulykker.

»Man bør have en instans, der går ind og borer i, hvorfor det går galt med de her IT-projekter, så man kan lære af det fremadrettet. Vi skal have en vidensdeling på det område,« siger han.

EFI er blevet seks år forsinket og langt dyrere end beregnet. Da det endelig blev implementeret i 2013, var det behæftet med fejl.